Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi leniwe z cynamonem, śliwkami i figami. To idealne jesienne śniadanie - rozgrzewające i aromatyczne.
 
         
         
         
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5991
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1816
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5991
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1816
 
         
         
                Składniki
Twaróg przeciskamy przez praskę lub zgniatamy widelcem. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i szczyptę soli. Całość zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie i klei się do rąk to dodajemy trochę więcej mąki. Ciasto dzielimy na pół i z każdej połówki rolujemy wałek. Kroimy wałek w paski, tak jak kopytka. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 4 minuty. Śliwki i figi kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Smażymy leniwe, aż lekko się zarumienią. Teraz dodajemy owoce, cynamon i cukier. Smażymy jeszcze kilka minut, aż owoce zmiękną. Podajemy od razu na gorąco.