Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
uwielbiam ta wędlinę na kanapkach, sklepowe są tłuste i prawie nie zawierają mięsa, wiec postanowiłam zrobić to po swojemu.
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 6321
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29698
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 6321
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29698
Składniki
Luzuję kaczkę całkowicie z kości, odcinam odstające nóżki i skrzydełka. Mięso z filetów delikatnie obijam młotkiem do schabowych i posypuje przyprawami i żelatyną. Następnie skórę z przyczepionymi do niej filetami z piersi zszywam w woreczek pasujący rozmiarem do posiadanego szynkowaru. Z serduszek i wątróbek zmielonych lub siekanych robię nadzienie, dodaje sparzoną i namoczoną żurawinę, doprawiam solą pieprzem i majerankiem i pozostałą żelatyną. Farsz wkładam do woreczka ze skóry i zaszywam. Faszerowaną kaczkę wkładam do woreczka do szynkowaru i do szynkowaru. Szynkowar zostawiam na noc w lodówce.
Następnego dnia wyjmuje szynkowar z lodówki na godzinę przed gotowaniem, potem umieszczam szynkowar w wodzie o temperaturze maksymalnie 85 stopni, poziom wody powinien być wyższy niż mięso znajdujące się wewnątrz szynkowaru. Całość gotuje około 3 godzin, wystudzam na zewnątrz i znowu chowam do lodówki na noc. Żeby wyjąc mięso można polać szynkowar wrzątkiem. Może jest trochę czekania, ale w sumie niewiele się przy tym pracuje a efekt jest wyśmienity. Śmacznego