Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaczka z jabłkami
W lodówce miałam ser, którego termin ważności dobiegał końca, zostało mi też...
Odsłon: 119
Pyszny blok czekoladowy w wersji fit z pistacjami, żurawiną, suszonymi śliwka...
Odsłon: 477
Jeśli szukasz pomysłu na szybką zapiekankę albo chcesz odgrzać gotowe już pie...
Odsłon: 111
Kto nie kocha pierogów? Ale tylko takich z dużą ilością aromatycznego nadzien...
Odsłon: 1111
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały i delikatny domowy pasztet wie...
Odsłon: 285
W lodówce miałam ser, którego termin ważności dobiegał końca, zostało mi też...
Odsłon: 119
Pyszny blok czekoladowy w wersji fit z pistacjami, żurawiną, suszonymi śliwka...
Odsłon: 477
Jeśli szukasz pomysłu na szybką zapiekankę albo chcesz odgrzać gotowe już pie...
Odsłon: 111
Kto nie kocha pierogów? Ale tylko takich z dużą ilością aromatycznego nadzien...
Odsłon: 1111
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały i delikatny domowy pasztet wie...
Odsłon: 285
Składniki
Przygotuj sos. Wymieszaj sos sojowy, miód, musztardę w proszku, paprykę, kurkumę, pieprz czarny, czosnek, sok z cytryny. Tuszę kaczki natrzeć solą, wnętrze i od zewnątrz natłuścić sosem. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 14 godzin do marynowania. Jabłka pokrój w drobną kostkę lub plasterki i nadziewaj kaczkę. Zszyj brzuch nitką lub zabezpiecz ją drewnianymi spinkami. Owinąć folią skrzydła i nogi kaczki. Umieść kaczkę w worku do pieczenia. Zawiąż końce rękawów. Wykonaj 2 nakłucia w rękawie. Przełóż kaczkę na blachę do pieczenia. Kaczkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny. Wyjąć z piekarnika, rozciąć rękaw do pieczenia, zdjąć folię ze skrzydeł i nóg i wstawić do piekarnika na 30 minut. Następnie przykryj kaczkę folią i wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut. Gotową kaczkę włóż do naczynia, usuń drewniane szpachle, podawaj z dowolnym dodatkiem.