Do góry

Śniadania Przepis na:

Kajzerki pszenne

Kajzerki pszenne

Autor:

Przepisów i artykułów: 122 Ocena: 5469

Dodano:

Odsłon: 262

Chrupiące domowe kajzerki cóż może być lepszego :)

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 20gr. Świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 270ml. letniej wody
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kajzerki pszenne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski, połączyłączyć z solą i cukrem. Drożdże wkruszyć do miseczki rozmieszać dolewając lekko letnią wodę wlać do mąki. Dodać też jajko i olej. Wyrobić ciasto. I odstawić na 1.5-2 godz.

  2. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką, lekko zagnieść
    Następnie podzielić na 10 mniej więcej równych części. Każdą uformować w kulę podwijając brzegi pod spód a wierzchy oprószyć mąkę.

    Bułeczki ułożyć luźno na blasze - wyłożonej papierem, ale można posypać lekko mąką.
    Przykryć ściereczką i zostawić na jakieś 20-30 minut żeby się napuszyły.

  3. Naciąć na 5 tzw. Wiatraczek

    Piec w piekarniku nagrzanym do 230' grzanie góra/dół bez termoobiegu przez 15-18 minut

    Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń