Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
"Owsianka", którą dzisiaj opisuję, to naprawdę bomba energetyczna. Jest smaczna, sycąca i pełna wartościowych składników. Dla mnie to pozycja do obowiązkowego powtórzenia :) Jeśli nie macie płatków z amarantusem, możecie użyć np. ugotowaną komosę ryżową lub płatki owsiane czy jaglane. Jeśli jednak lubicie takie śniadania, to polecam się zaopatrzyć w amarantusowe, na pewno się nie zmarnują ;)
Orzechy miksujemy w malakserze lub drobno siekamy. Dodajemy do nich nasiona chia i wiórki kokosowe, odstawiamy na bok.
Liście jarmużu obieramy z łodyg i siekamy na drobno w malakserze. Łodygi są gorzkie i ciężkostrawne. Do rondla wlewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy amarantus i posiekany jarmuż. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy olej kokosowy, mieszamy żeby się rozpuścił i połączył z resztą składników. Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy. Po kilku minutach płatki powinny wchłonąć cały płyn. Jeśli będzie za gęste można dolać jeszcze trochę mleka do uzyskania konsystencji jaką lubimy. Gotowe danie przekładamy do miseczki i posypujemy obficie przygotowaną wcześniej mieszanką orzechów (ja najpierw tak mało posypałam, później dołożyłam orzechów ale już nie było czasu na zdjęcia ;)
Smacznego :)
Sernik jest na spodzie ciasteczkowym, z masą mascarpone, nasionkami chia, ude...
Odsłon: 22470
Świetny sposób na wykorzystanie dyni.
Odsłon: 8
Efekt dzisiejszego wędzenia bardzo smacznej kolejnej wędzonki :) Wędzona met...
Odsłon: 16
Zapiekanka chłopska swoją nazwę zawdzięcza podstawowym składnikom, które powi...
Odsłon: 41805
Pyszne pierogi z białym serem polane przesmażoną śmietaną i posypane cukrem i...
Odsłon: 28
Przedstawiam wam kolejny przepis na cukinię faszerowaną. Należy do moich ulub...
Odsłon: 194
Świetny sposób na wykorzystanie dyni.
Odsłon: 8
Efekt dzisiejszego wędzenia bardzo smacznej kolejnej wędzonki :) Wędzona met...
Odsłon: 16
Zapiekanka chłopska swoją nazwę zawdzięcza podstawowym składnikom, które powi...
Odsłon: 41805
Pyszne pierogi z białym serem polane przesmażoną śmietaną i posypane cukrem i...
Odsłon: 28
Przedstawiam wam kolejny przepis na cukinię faszerowaną. Należy do moich ulub...
Odsłon: 194
Składniki
Orzechy miksujemy w malakserze lub drobno siekamy. Dodajemy do nich nasiona chia i wiórki kokosowe, odstawiamy na bok.
Liście jarmużu obieramy z łodyg i siekamy na drobno w malakserze. Łodygi są gorzkie i ciężkostrawne. Do rondla wlewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy amarantus i posiekany jarmuż. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy olej kokosowy, mieszamy żeby się rozpuścił i połączył z resztą składników. Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy. Po kilku minutach płatki powinny wchłonąć cały płyn. Jeśli będzie za gęste można dolać jeszcze trochę mleka do uzyskania konsystencji jaką lubimy. Gotowe danie przekładamy do miseczki i posypujemy obficie przygotowaną wcześniej mieszanką orzechów (ja najpierw tak mało posypałam, później dołożyłam orzechów ale już nie było czasu na zdjęcia ;) Smacznego :)
Przepisy Śniadania
Śniadania
Chlebek w jajku - smak dzieciństwa
Śniadania
Jajecznica ze szparagami i boczkiem
Śniadania
Grzanki ze świeżymi szparagami
Śniadania
Szparagi z boczkiem i jajkiem w koszulce
Chlebek w jajku - smak dzieciństwa
Szybkie śniadanko, kolacja albo przekąska
Odsłon: 82
Jajecznica ze szparagami i boczkiem
czyli obowiązkowe wiosenne danie na śniadanie ;-)
Odsłon: 87