Do góry

Śniadania Przepis na:

Kanapka w gorącej bułce pieczonej w grillu elektrycznym z warzywami i kurczakiem gotowanym w próżni

Kanapka w gorącej bułce pieczonej w grillu elektrycznym z warzywami i kurczakiem gotowanym w próżni

Autor:

Przepisów i artykułów: 345 Ocena: 2166

Dodano:

Odsłon: 1504

Pyszna gorąca bułka z mąki durum, a w niej soczysta pierś z kurczaka. To nie wszystko. Mnóstwo chrupiących, soczystych warzyw i wędzony ser. Ta kanapka to wędrówka po smakach Europy. Znajduje się w niej polski kurczak z domowej hodowli, oryginalna włoska mąka durum, hiszpańska papryka ramiro oraz francuska musztarda Dijon. Większość warzyw pochodzi z domowego ogródka i nie są to dla nas tajemnicze smaki, ale kiedyś i one przywędrowały do nas z dalekich zakątków Świata. Każdy z Was może przygotować taką kanapkę i wyruszyć w swoje Food Safari. Inspiracją do tej kanapki były dania typu street food, które można zjeść na szybko podczas dalszych i bliższych podróży.

Składniki

  • bułki z młodą cebulką:
  • 500 g mąki durum
  • młoda cebula ze szczypiorkiem
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 7 g drożdży instant
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • łyżeczka płynnego miodu
  • około 200 ml wody
  • pierś gotowana w próżni:
  • pierś kurczaka, najlepiej szczęśliwego zamarynowana
  • marynata miodowo-musztardowa (przepis na blogu)
  • opcjonalnie kilka plasterków chili jeśli lubimy pikantne smaki
  • dodatki:
  • marynowane ogórki kanapkowe (przepis na blogu)
  • wędzony ser najlepiej oscypek
  • kilka plasterków czerwonej cebuli
  • papryka ramiro
  • kilka liści sałaty masłowej lub karbowanej
  • pomidor malinowy
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kanapka w gorącej bułce pieczonej w grillu elektrycznym z warzywami i kurczakiem gotowanym w próżni

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka:
    Mięso przekładamy do worka przystosowanego do sous vide. Dodajemy 2 łyżki marynaty i opcjonalnie kilka plasterków chili. Mięso zamykamy próżniowo. Odstawiamy na około 30 minut (można dłużej) żeby się zamarynowało. Mięso gotujemy 30-40 minut w parowarze lub jeśli posiadacie cyrkulator to ustawiacie go na 65-70 stopni i również gotujecie około 30-40 minut. Mięso po ugotowaniu zostawiam w parowarze, żeby chwilę odpoczęło.

  2. Bułki:
    Praktycznie jednocześnie możemy przygotować bułki. Do dzieży robota wsypujemy mąkę, dodajemy drobno posiekaną cebulę razem ze szczypiorkiem, sól, miód, drożdże, oliwę oraz wodę. Końcówką - hak wyrabiamy ciasto. Przykrywamy, odstawiamy na 20-30 minut, żeby wyrosło.
    Ciasto wyrabiamy chwilę ręką. Odstawiamy na około 15 minut. Z ciasta odrywamy kawałek ciasta, kształtujemy płaski placek i wkładamy do grilla. Pieczemy, pojedynczo bułki. Pieczenie tych bułek to 2-3 minuty w zależności od grilla. Bułki przekładamy na kratkę kuchenną.

    Jeszcze ciepłe bułki kroimy w na pół, lekko nasączamy w smaku kurczaka, który wytworzył się podczas gotowania.
    Na bułce układamy sałatę, cebulę, paprykę, pokrojonego gorącego kurczaka, ser, pomidora i ogórki. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.

  3. Porada: Z podanej proporcji wyjdzie około 5 bułek, po ostudzeniu należy je przełożyć do papierowego woreczka. Można je podgrzać na grillu, będą smakowały jak świeżo pieczone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń