Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna gorąca bułka z mąki durum, a w niej soczysta pierś z kurczaka. To nie wszystko. Mnóstwo chrupiących, soczystych warzyw i wędzony ser. Ta kanapka to wędrówka po smakach Europy. Znajduje się w niej polski kurczak z domowej hodowli, oryginalna włoska mąka durum, hiszpańska papryka ramiro oraz francuska musztarda Dijon. Większość warzyw pochodzi z domowego ogródka i nie są to dla nas tajemnicze smaki, ale kiedyś i one przywędrowały do nas z dalekich zakątków Świata. Każdy z Was może przygotować taką kanapkę i wyruszyć w swoje Food Safari. Inspiracją do tej kanapki były dania typu street food, które można zjeść na szybko podczas dalszych i bliższych podróży.
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 163
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 195
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 953
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3088
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 282
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 163
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 195
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 953
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3088
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 282
Składniki
Pierś z kurczaka: Mięso przekładamy do worka przystosowanego do sous vide. Dodajemy 2 łyżki marynaty i opcjonalnie kilka plasterków chili. Mięso zamykamy próżniowo. Odstawiamy na około 30 minut (można dłużej) żeby się zamarynowało. Mięso gotujemy 30-40 minut w parowarze lub jeśli posiadacie cyrkulator to ustawiacie go na 65-70 stopni i również gotujecie około 30-40 minut. Mięso po ugotowaniu zostawiam w parowarze, żeby chwilę odpoczęło.
Bułki: Praktycznie jednocześnie możemy przygotować bułki. Do dzieży robota wsypujemy mąkę, dodajemy drobno posiekaną cebulę razem ze szczypiorkiem, sól, miód, drożdże, oliwę oraz wodę. Końcówką - hak wyrabiamy ciasto. Przykrywamy, odstawiamy na 20-30 minut, żeby wyrosło. Ciasto wyrabiamy chwilę ręką. Odstawiamy na około 15 minut. Z ciasta odrywamy kawałek ciasta, kształtujemy płaski placek i wkładamy do grilla. Pieczemy, pojedynczo bułki. Pieczenie tych bułek to 2-3 minuty w zależności od grilla. Bułki przekładamy na kratkę kuchenną. Jeszcze ciepłe bułki kroimy w na pół, lekko nasączamy w smaku kurczaka, który wytworzył się podczas gotowania. Na bułce układamy sałatę, cebulę, paprykę, pokrojonego gorącego kurczaka, ser, pomidora i ogórki. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.
Porada: Z podanej proporcji wyjdzie około 5 bułek, po ostudzeniu należy je przełożyć do papierowego woreczka. Można je podgrzać na grillu, będą smakowały jak świeżo pieczone.