Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na wielkanocnym stole polecam-.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1235
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 476
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1321
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1235
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 476
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1321
Składniki
Filet z indyka i pierś kurczaka oraz boczek mielę maszynką do mięsa oczka duże. Mięso od szynki kroję na kawałki 1 cm kwadraty. Mięso przekładam do miski, dodaję, pieprz, majeranek roztarty, czosnek przeciśnięty przez praskę i roztarty w soli, dodaję wodę.
Wszystko wyrabiam rękoma dokładnie na kleistą masę i odstawiam na dwie godziny do lodówki.. Jelita moczę w letniej wodzie dwie godziny. Następnie naciągam na kurek do wody i przepłukuję zimną wodą.
Kiełbasę wyrabiam maszynką do mięsa do której dokręcam specjalny lejek na który naciągam jelita. Co 20 cm kiełbasę okręcam, czyli porcjuje.
Kiełbasę mrożę sparzoną albo surową. Jelita można kupić w marketach paczkowane.