Do góry

Śniadania Przepis na:

Kiełbasa biała grubo mielona

Kiełbasa biała grubo mielona

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1516

Dodano:

Odsłon: 1497

Na wielkanocnym stole polecam-.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 kg fileta z indyka
  • 1 kg boczek świeży
  • 2 kg mięsa od szynki
  • 8 ząbków czosnku
  • sól do smaku około 1 łyżka
  • 3łyżeczki pieprzu mielonego
  • 3 łyżki majeranki
  • woda około 0,5 litra
  • jelita wieprzowe cienkie
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kiełbasa biała grubo mielona

Przygotowanie

  1. Filet z indyka i pierś kurczaka oraz boczek mielę maszynką do mięsa oczka duże. Mięso od szynki kroję na kawałki 1 cm kwadraty. Mięso przekładam do miski, dodaję, pieprz, majeranek roztarty, czosnek przeciśnięty przez praskę i roztarty w soli, dodaję wodę.

  2. Wszystko wyrabiam rękoma dokładnie na kleistą masę i odstawiam na dwie godziny do lodówki.. Jelita moczę w letniej wodzie dwie godziny. Następnie naciągam na kurek do wody i przepłukuję zimną wodą.

  3. Kiełbasę wyrabiam maszynką do mięsa do której dokręcam specjalny lejek na który naciągam jelita. Co 20 cm kiełbasę okręcam, czyli porcjuje.

  4. Kiełbasę mrożę sparzoną albo surową. Jelita można kupić w marketach paczkowane.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń