Do góry

Śniadania Przepis na:

Klasyczny omlet francuski

Klasyczny omlet francuski

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4777

Dodano:

Odsłon: 4300

Proponuję Wam najbardziej podstawowy przepis na jeden duży omlet lub dwa małe (u nas wystarczyło na śniadanie dla dwojga). Aby go urozmaicić możecie dodać do jajek starty ser lub zioła, albo podczas smażenia, przed złożeniem, włożyć do środka plasterki sera, czy szynki. Pamiętajcie jednak by nie przesadzić z dodatkami. :D

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • posiekana drobno natka pietruszki
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Klasyczny omlet francuski

Przygotowanie

  1. Rozpoczynamy od wbicia jajek do miski. Następnie dodajemy wodę i sól. Całość porządnie roztrzepujemy rózgą.

  2. Patelnię rozgrzewamy z 1 łyżką masła. Następnie wlewamy na nią jajka, rozprowadzając je równomiernie na całej patelni (najlepiej użyć oczywiście patelni do naleśników, ale każda inna teflonowa również się sprawdzi). Omlet smażymy na średnim ogniu. Kiedy spód zacznie się ścinać, delikatnie łopatką przesuwamy surową masę ku brzegom patelni równocześnie delikatnie przechylając patelnię, żeby ułatwić sobie zadanie. Po chwili składamy omlet na pół (w tym momencie przed złożeniem możemy dorzucić dodatki jeśli chcemy). Smażymy go kilka sekund i ściągamy na talerz.

  3. Na koniec omlet smarujemy pozostałym masłem i posypujemy natką pietruszki oraz ewentualnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy go w towarzystwie ulubionych dodatków. Ja proponuję dobrej jakości szynkę i ser pleśniowy.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 marca Napiszę zbiorczo, bo dużo pysznych przepisów ;)
GDZIE JEST CZYTADEŁKO? ;P
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń