Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obwarzanki... zdarza się, że kupię ich więcej niż zjem i wtedy leżą sobie cichutko w kuchni. Nieświeże są niestety mniej apetyczne i dlatego ostatnio postanowiłam jakoś je ulepszyć. Wyszło bardzo smaczne śniadanko polsko- włoskie.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8700
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1278
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10319
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4684
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 759
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8700
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1278
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10319
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4684
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 759
Składniki
Obwarzanki przekroić w poprzek, tak aby z każdego powstały dwa okręgi, posmarować masłem. Ser żółty i mozzarellę pokroić w cienkie plasterki, ułożyć naprzemiennie na obwarzankach. Ser posypać papryką i bazylią. Tak przygotowane grzanki piec w piekarniku o temperaturze 150 stopni, do momentu rozpuszczenia sera. W czasie pieczenia przygotować sałatkę. Mix sałat opłukać pod wodą, osączyć na sicie. Ocet balsamiczny wymieszać z oliwą, czosnkiem granulowanym oraz suszoną bazylią. Osuszoną sałatę wrzucić do miski, skropić przygotowanym sosem, udekorować połówkami pomidorków koktajlowych. Jeżeli obwarzankowe zapiekanki są gotowe, nakładamy po jednej na talerz, do środka wkładamy porcję sałaty.
Uwaga: U mnie sałatka jest wegetariańska, ale można wzbogacić ją o kawałki smażonego kurczaka. Smacznego.