Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dekadencki przepis dla koneserów. Jajecznica na bazie wędzonego łososia i białego szampana. Bon appetit!
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3933
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19913
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3035
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4243
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3933
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19913
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3035
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4243
Składniki
-Na rozgrzanej patelni rozpuścić łyżkę masła, po czym dodać kilka, drobnych plasterków wędzonego łososia.
-Smażymy łososia na średnim ogniu przez kilka minut by nieco rozpuścił się w maśle.
-W głębokiej misce/talerzu rozbijamy jajka, dodać świeżo zmielonego pieprzu, soli i szampana. Do odmierzenia szampana najlepiej wykorzystać potłuczone skorupki jaj. Do rozbitej skorupki nalewamy szampana. Jedno jajko = pół skorupki szampana. (1:2) Całą miksturę delikatnie mieszamy.
-Przelewamy masę jajeczną na rozgrzaną patelnię, zmniejszamy ogień i uważnie smażymy co jakiś czas mieszając. Wszystko robimy powoli, a przede wszystkim dokładnie.
-Szampan nadaje jajecznicy jedwabistości i lekkości. Uważajmy, żeby nie smażyć zbyt długo gdyż jajecznica może wyschnąć! Jajecznica jest gotowa gdy nabierze jednolitego charakteru, zachowując przy tym wilgotność.
- Podawać z pomidorami, pieczywem i oczywiście - lampką szampana! :)