Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 608
Dodano: 16.03.2015
Odsłon: 4766
1-2 os. | 15 min | średnie | przystępne |
-Na rozgrzanej patelni rozpuścić łyżkę masła, po czym dodać kilka, drobnych plasterków wędzonego łososia.
-Smażymy łososia na średnim ogniu przez kilka minut by nieco rozpuścił się w maśle.
-W głębokiej misce/talerzu rozbijamy jajka, dodać świeżo zmielonego pieprzu, soli i szampana. Do odmierzenia szampana najlepiej wykorzystać potłuczone skorupki jaj. Do rozbitej skorupki nalewamy szampana.
Jedno jajko = pół skorupki szampana. (1:2)
Całą miksturę delikatnie mieszamy.
-Przelewamy masę jajeczną na rozgrzaną patelnię, zmniejszamy ogień i uważnie smażymy co jakiś czas mieszając. Wszystko robimy powoli, a przede wszystkim dokładnie.
-Szampan nadaje jajecznicy jedwabistości i lekkości. Uważajmy, żeby nie smażyć zbyt długo gdyż jajecznica może wyschnąć!
Jajecznica jest gotowa gdy nabierze jednolitego charakteru, zachowując przy tym wilgotność.
- Podawać z pomidorami, pieczywem i oczywiście - lampką szampana! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)