Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dekadencki przepis dla koneserów. Jajecznica na bazie wędzonego łososia i białego szampana. Bon appetit!
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 9592
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3832
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42155
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 454
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 266
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 399
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 9592
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3832
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42155
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 454
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 266
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 399
Składniki
-Na rozgrzanej patelni rozpuścić łyżkę masła, po czym dodać kilka, drobnych plasterków wędzonego łososia.
-Smażymy łososia na średnim ogniu przez kilka minut by nieco rozpuścił się w maśle.
-W głębokiej misce/talerzu rozbijamy jajka, dodać świeżo zmielonego pieprzu, soli i szampana. Do odmierzenia szampana najlepiej wykorzystać potłuczone skorupki jaj. Do rozbitej skorupki nalewamy szampana. Jedno jajko = pół skorupki szampana. (1:2) Całą miksturę delikatnie mieszamy.
-Przelewamy masę jajeczną na rozgrzaną patelnię, zmniejszamy ogień i uważnie smażymy co jakiś czas mieszając. Wszystko robimy powoli, a przede wszystkim dokładnie.
-Szampan nadaje jajecznicy jedwabistości i lekkości. Uważajmy, żeby nie smażyć zbyt długo gdyż jajecznica może wyschnąć! Jajecznica jest gotowa gdy nabierze jednolitego charakteru, zachowując przy tym wilgotność.
- Podawać z pomidorami, pieczywem i oczywiście - lampką szampana! :)