Do góry

Śniadania Przepis na:

Królewska jajecznica

Królewska jajecznica

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 499

Dodano:

Odsłon: 4235

Dekadencki przepis dla koneserów. Jajecznica na bazie wędzonego łososia i białego szampana. Bon appetit!

Składniki

  • - jajka (2-3 sztuki)
  • - dowolny szampan
  • - plasterki wędzonego łososia
  • - pomidory
  • - pieczywo
  • - lampka szampana
  • - pomidory
1-2 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. -Na rozgrzanej patelni rozpuścić łyżkę masła, po czym dodać kilka, drobnych plasterków wędzonego łososia.

  2. -Smażymy łososia na średnim ogniu przez kilka minut by nieco rozpuścił się w maśle.

  3. -W głębokiej misce/talerzu rozbijamy jajka, dodać świeżo zmielonego pieprzu, soli i szampana. Do odmierzenia szampana najlepiej wykorzystać potłuczone skorupki jaj. Do rozbitej skorupki nalewamy szampana.
    Jedno jajko = pół skorupki szampana. (1:2)

    Całą miksturę delikatnie mieszamy.

  4. -Przelewamy masę jajeczną na rozgrzaną patelnię, zmniejszamy ogień i uważnie smażymy co jakiś czas mieszając. Wszystko robimy powoli, a przede wszystkim dokładnie.

  5. -Szampan nadaje jajecznicy jedwabistości i lekkości. Uważajmy, żeby nie smażyć zbyt długo gdyż jajecznica może wyschnąć!
    Jajecznica jest gotowa gdy nabierze jednolitego charakteru, zachowując przy tym wilgotność.

  6. - Podawać z pomidorami, pieczywem i oczywiście - lampką szampana! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń