Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dekadencki przepis dla koneserów. Jajecznica na bazie wędzonego łososia i białego szampana. Bon appetit!
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 101
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9345
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 978
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1141
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 101
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9345
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 978
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1141
Składniki
-Na rozgrzanej patelni rozpuścić łyżkę masła, po czym dodać kilka, drobnych plasterków wędzonego łososia.
-Smażymy łososia na średnim ogniu przez kilka minut by nieco rozpuścił się w maśle.
-W głębokiej misce/talerzu rozbijamy jajka, dodać świeżo zmielonego pieprzu, soli i szampana. Do odmierzenia szampana najlepiej wykorzystać potłuczone skorupki jaj. Do rozbitej skorupki nalewamy szampana. Jedno jajko = pół skorupki szampana. (1:2) Całą miksturę delikatnie mieszamy.
-Przelewamy masę jajeczną na rozgrzaną patelnię, zmniejszamy ogień i uważnie smażymy co jakiś czas mieszając. Wszystko robimy powoli, a przede wszystkim dokładnie.
-Szampan nadaje jajecznicy jedwabistości i lekkości. Uważajmy, żeby nie smażyć zbyt długo gdyż jajecznica może wyschnąć! Jajecznica jest gotowa gdy nabierze jednolitego charakteru, zachowując przy tym wilgotność.
- Podawać z pomidorami, pieczywem i oczywiście - lampką szampana! :)