Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super przekąska do szkoły czyli kulki ryżowe w trzech wersjach. Kolejny sprawdzony przepis z kuchni koreańskiej. Idealna przekąska dla dzieci, również fajna opcja do zabrania do pracy, szkoły, na piknik, na wycieczkę. Kulki ryżowe z powodzeniem zastąpią kanapki. Prosty, szybki i smaczny posiłek, polecam!
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 3210
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 86
Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :) W internecie wszędzie pokazywał mi...
Odsłon: 150
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 3210
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 86
Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :) W internecie wszędzie pokazywał mi...
Odsłon: 150
Składniki
Ugotować ryż do sushi. Najlepiej użyć takiego ryżu, ponieważ ryż do kulek musi być kleisty. Ja stosuję proporcję 1 szklanka ryżu na 1 szklankę wody. Na początku ryż płukać tak długo, aż woda będzie przezroczysta. Ryż gotować pod przykryciem na dużym ogniu, do momentu zagotowania się wody. Następnie zmniejszyć moc palnika (u mnie na 4) i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Zdjąć ryż z palnika i trzymać pod przykryciem do momentu, aż ryż się ostudzi. Można użyć innego ryżu, ale trzeba go ugotować tak, żeby był lepki. Trzeba go wtedy rozgotować, nie może być al dente.
Wersja podstawowa: do miski dodać przestudzony ryż, olej sezamowy, sos sojowy jasny, prażony sezam. Jeśli macie zwykły sezam, wystarczy rozgrzać patelnię, wrzucić sezam i gotować na małym ogniu około 2 minut, ciągle mieszać, żeby się nie spalił. Musi się zrumienić. Algi nori również wrzucić na suchą patelnię dosłownie na chwilę i obrócić. Algi skurczą się i dzięki temu staną się chrupiące. Algi włożyć do woreczka i pokruszyć. Tak pokruszone algi dodać do ryżu i wymieszać z pozostałymi składnikami. Formować kulki i obtaczać w pokruszonych algach nori.
Wersja z tuńczykiem: do miski dodać przestudzony ryż, olej sezamowy, sos sojowy jasny, prażony sezam. Żółtą marynowaną rzodkiew pokroić w drobną kostkę (kimchi czy ogórka kiszonego). Tuńczyka odcedzić z wody lub oleju. Do miski dodać rzodkiew, tuńczyka, uprażone i pokruszone algi, majonez i wszystko wymieszać. Formować kulki i gotowe.
Wersja z warzywami: do miski dodać przestudzony ryż. Cukinię i marchewkę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i paprykę umyć, oczyścić i pokroić drobno. Na oleju podsmażyć pokrojone warzywa, tak około 3 minut. Do ryżu dodać warzywa, olej sezamowy, sos sojowy jasny i wszystko wymieszać. Formować kulki i gotowe. Smacznego!