Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obok kiełbas i szynek, czasami wędzę kurczaka. Najlepszy jest do tego kurczak zagrodowy lub z wolnego wybiegu. Najlepiej by był tłusty, bo wtedy nie wyschnie w trakcie wędzenia.
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 11333
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 309
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 11333
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 309
Składniki
1. Ponakłuwać kurczaka by lepiej się zapeklował.
2. Przygotować wywar warzywno-ziołowy ok. 2 l wody - zagotować. Do wrzątku włożyć połówki kurczaka i gotować do osiągnięcia w filecie min. 75 st. C. Wywaru nie solić.
3. Wyjąć kurczaka i włoszczyznę. 4. Do wywaru dodać peklosól i cukier 5. Kurczaka włożyć do zalewy
6. Odstawić w chłodne miejsce (max. 10 st. C) na 2-3 dni (peklowanie mokre).
7. Kurczaka wyjąć, opłukać 7. Osuszać przez noc w temperaturze pokojowej
Wędzenie: 1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć wędlinę. Osuszyć ok. godziny. 2. Wędzić ok.2-3 h w temp. ok. 40-50 st. C Niestety w trakcie wędzenia rozpadła się połówka i mamy ćwiartki....
Parzenie: 1. Zagrzać wodę do 75 st. C 2. Włożyć wędlinę i parzyć ok. 20 min. 3. Schłodzić. Przechowywać w lodówce.
Smacznego:)