Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa wędlina z szynkowaru - wiemy, co jemy:)
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 106
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2675
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3594
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 529
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 4916
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 106
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2675
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3594
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 529
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 4916
Składniki
Mięso umyć, osuszyć, połowę drobno pokroić, połowę zemleć w maszynce na grubych oczkach. Do miski włożyć mięso i resztę składników, bardzo starannie wymieszać (kilka minut). Szynkowar wyłożyć specjalnym woreczkiem, przełożyć do niego masę mięsną, dobrze ugniatając. Górę woreczka ciasno zwinąć i uzbroić szynkowar. Schować do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Wyjąć szynkowar z lodówki i zostawić na co najmniej godzinę w temperaturze pokojowej. Na dno wysokiego garnka włożyć ściereczkę, postawić na niej szynkowar. Do garnka wlać wrzącą wodę, tak żeby sięgała ok. 1 cm poniżej krawędzi szynkowaru. Parzyć w stałej temperaturze 90 stopni przez 1,5 godziny. W razie potrzeby dolać trochę wody. Ostrożnie wyjąć szynkowar z garnka i wystudzić w zimnej wodzie. Otworzyć szynkowar, nadmiar płynu wlać do miseczki - po stężeniu powstanie pyszna galaretka. Miseczkę i szynkowar wstawić na noc do lodówki - rano świeża domowa wędlinka będzie jak znalazł na kanapki.