Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i pyszny chleb dla początkujących i nie tylko.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12476
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1407
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13448
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5678
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12476
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1407
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13448
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5678
Składniki
Drożdże mieszamy i rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, kminek i mieszamy. Wlewamy wodę, mieszamy i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy aż będzie miękkie, gładkie i sprężyste. Dwie Blaszki o wymiarach 20/10 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką (można również dno wyłożyć papierem do pieczenia) Ciasto dzielimy na pół, formujemy chlebki i wkładamy do blaszek. Przykrywamy ściereczką i czekamy aż chlebki nam wyrosną. Piekarnik nagrzewamy na 220 st. C ustawienie góra dół. Chleby smarujemy białkiem i pieczemy ok 25 minut. Po 20 minutach chleby wyciągnęłam z blach i dopiekłam na ruszcie. Upieczony chleb po ostukaniu wydaje pusty głos. Odstawiamy na kratce do wystudzenia.
Smacznego :)