Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i pyszny chleb dla początkujących i nie tylko.
Gulasz ugotowany z łopatki wieprzowej podany z ugotowanymi ziemniakami i mary...
Odsłon: 461
Jej kremowość pesto z makaronem.
Odsłon: 102
Takie łódeczki ziemniaczane przygotowałam do kotletów z karczku. Tak przygoto...
Odsłon: 125
Smaki lata w słoikach.
Odsłon: 196
Waniliowy serek homogenizowany możesz samolubnie zjeść na podwieczorek lub wy...
Odsłon: 2251
Gulasz ugotowany z łopatki wieprzowej podany z ugotowanymi ziemniakami i mary...
Odsłon: 461
Jej kremowość pesto z makaronem.
Odsłon: 102
Takie łódeczki ziemniaczane przygotowałam do kotletów z karczku. Tak przygoto...
Odsłon: 125
Smaki lata w słoikach.
Odsłon: 196
Waniliowy serek homogenizowany możesz samolubnie zjeść na podwieczorek lub wy...
Odsłon: 2251
Składniki
Drożdże mieszamy i rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, kminek i mieszamy. Wlewamy wodę, mieszamy i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy aż będzie miękkie, gładkie i sprężyste. Dwie Blaszki o wymiarach 20/10 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką (można również dno wyłożyć papierem do pieczenia) Ciasto dzielimy na pół, formujemy chlebki i wkładamy do blaszek. Przykrywamy ściereczką i czekamy aż chlebki nam wyrosną. Piekarnik nagrzewamy na 220 st. C ustawienie góra dół. Chleby smarujemy białkiem i pieczemy ok 25 minut. Po 20 minutach chleby wyciągnęłam z blach i dopiekłam na ruszcie. Upieczony chleb po ostukaniu wydaje pusty głos. Odstawiamy na kratce do wystudzenia.
Smacznego :)