Do góry

Śniadania Przepis na:

Maślane ślimaczki

Maślane ślimaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 561

Zakręcone, maślane bułeczki to domowe pieczywo, które aż zachęca do konsumpcji ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna typ 650 225 g
  • drożdże świeże 25 g
  • mleko 2 % 75 ml
  • jajo 1 szt
  • oliwa orzechowa 30 ml
  • cukier puder 50 g
  • sól 1/3 łyżeczki
  • Na wierzch :
  • masło 30 g
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Jajko zmiksować z oliwą. Do mąki dodać rozpuszczone drożdże z mlekiem, wymieszać i poczekać ok. 5-10 min. Potem dodać jajo z oliwą i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć folią aluminiową i postawić w nasłonecznionym miejscu na ok. 60 min.

  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części (u mnie 9 szt). Każdą cześć zrolować i zwinąć tworząc ślimaczka. Pozostawić jeszcze na ok. 15 min.

  3. Przed wsadzeniem do piekarnika obficie posmarować stopionym masłem. Piec w temp. 190 stopni przez ok. 10-15 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń