Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakręcone, maślane bułeczki to domowe pieczywo, które aż zachęca do konsumpcji ;)
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1369
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1369
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Jajko zmiksować z oliwą. Do mąki dodać rozpuszczone drożdże z mlekiem, wymieszać i poczekać ok. 5-10 min. Potem dodać jajo z oliwą i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć folią aluminiową i postawić w nasłonecznionym miejscu na ok. 60 min.
Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części (u mnie 9 szt). Każdą cześć zrolować i zwinąć tworząc ślimaczka. Pozostawić jeszcze na ok. 15 min.
Przed wsadzeniem do piekarnika obficie posmarować stopionym masłem. Piec w temp. 190 stopni przez ok. 10-15 min. Smacznego!