Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakręcone, maślane bułeczki to domowe pieczywo, które aż zachęca do konsumpcji ;)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10090
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1157
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11551
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 560
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10090
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1157
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11551
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 560
Składniki
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Jajko zmiksować z oliwą. Do mąki dodać rozpuszczone drożdże z mlekiem, wymieszać i poczekać ok. 5-10 min. Potem dodać jajo z oliwą i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć folią aluminiową i postawić w nasłonecznionym miejscu na ok. 60 min.
Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części (u mnie 9 szt). Każdą cześć zrolować i zwinąć tworząc ślimaczka. Pozostawić jeszcze na ok. 15 min.
Przed wsadzeniem do piekarnika obficie posmarować stopionym masłem. Piec w temp. 190 stopni przez ok. 10-15 min. Smacznego!