Do góry

Śniadania Przepis na:

Maślane - zaplatane

Maślane - zaplatane

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 11

Dodano:

Odsłon: 2542

To pyszne bułki z dodatkiem masła. Można je jeść z każdą konfiturą, ale najbardziej smakują z taką, która jest delikatnie podgrzana.

Składniki

  • 40 gramów drożdży, ½ szklanki cukru pudru, 1 i ½ szklanki mleka, 2 żółtka ( białka zostawić do posmarowania bułek) ,
  • 70 gramów masła, 600 gramów mąki, szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie
    Drożdże rozkruszamy i zalewamy 1 szklanką ciepłego mleka. Czekamy aż masa zacznie garować. Dolewamy pozostałą część ciepłego mleka. Następnie do masy dodajemy mąkę, żółtka utarte wcześniej z cukrem, letnie, roztopione masło. Ciasto wyrabiamy przez 15 minut i czekamy ½ godziny aż wyrośnie. Następnie dzielimy je na 15 porcji, z których formujemy zaplatane bułki. Bułki smarujemy białkiem z odrobiną mleka. Pieczemy 20-15 minut w temperaturze 180 stopni C.
    Podawać z podgrzaną konfiturą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń