Do góry

Śniadania Przepis na:

Mielonka z kurczaka

Mielonka z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 8004

Dodano:

Odsłon: 12876

pyszna, delikatna mieloneczka

Składniki

  • 1 kurczak taki ok. 2 kg
  • sól, pieprz, ząbek czosnku, zioła prowansalskie
  • 2 łyżki żelatyny
  • 300 ml wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyć, wysuszyć i rozebrać. Trzeba dokładnie powyciągać wszystkie kości, żeby nie zepsuć maszynki do mielenia mięsa.
    Mięso z kurczaka i ząbek czosnku zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Mięso doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mięso dokładnie wyrobić dodać żelatynę i ok 300 ml wody. Do szynkowara włożyć woreczek foliowy, który należy napełnić masą mięsną, zakręcić, zamknąć i wstawić do lodówki na 24 h.
    Szynkowar wstawić do garnka z wodą i gotować w 80 stopniach 90 minut. Szynkowar odstawić do wystygnięcia, a następnie wstawić do lodówki najlepiej na noc.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 17 grudnia 2013 Również często robię mięsko w piekarniku lub przygotowuję większy obiad/pieczeń,żeby potem było coś swojego do chlebka...
Rewelacja ta mielonka ;-)
Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

szczotka_od_kija 15 grudnia 2013 świetny przepis!! właśnie zamierzam całkowicie przerzucić się na własne wędlinki, więc wypróbuję i dam znać:) Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń