Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do tych bułeczek nie potrzebna już wędlina, za to wykorzystujemy mięso z rosołu.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456815
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1227
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2097
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 505
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456815
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1227
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2097
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 505
Składniki
Wychodzi 12 sporych bułek. Ciasto. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać cukrem i zalać letnią wodą. Lekko zamieszać i odstawić na 10 minut do rozpuszczenia drożdży. Potem dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć, odstawić na ok. 60 minut w ciepłe miejsce. Nadzienie. Mięso z rosołu zmielić z warzywami ( cebula, marchew, pietruszka). Doprawić i krótko przesmażyć z odrobiną rosołu. Ostudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą spłaszczyć w okrąg, nadziać mięsem i 2-3 oliwkami. Ciasto zamknąć jak pieróg i uformować bułkę. Odłożyć na blachę z papierem , łączeniem do dołu. Na każdej bułce foremką zrobić króliczka lub zajączka. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 200 C ok. 20 minut.