Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do tych bułeczek nie potrzebna już wędlina, za to wykorzystujemy mięso z rosołu.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9962
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8965
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6360
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9962
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8965
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6360
Składniki
Wychodzi 12 sporych bułek. Ciasto. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać cukrem i zalać letnią wodą. Lekko zamieszać i odstawić na 10 minut do rozpuszczenia drożdży. Potem dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć, odstawić na ok. 60 minut w ciepłe miejsce. Nadzienie. Mięso z rosołu zmielić z warzywami ( cebula, marchew, pietruszka). Doprawić i krótko przesmażyć z odrobiną rosołu. Ostudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą spłaszczyć w okrąg, nadziać mięsem i 2-3 oliwkami. Ciasto zamknąć jak pieróg i uformować bułkę. Odłożyć na blachę z papierem , łączeniem do dołu. Na każdej bułce foremką zrobić króliczka lub zajączka. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 200 C ok. 20 minut.