Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, miękkie i puszyste bułeczki a do tego o wiele zdrowsze niż te kupowane w sklepie. Jak widzicie ja lubię je jeść z szynka, jajkiem sadzonym i pomidorkiem :) Spróbujcie sami :)
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23030
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 986
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104841
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 405
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23030
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 986
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104841
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 405
Składniki
W dużej misce zalać płatki, miód, masło i sól wrzącą wodą, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach letniej wody, odstawić na 5 minut. Dodać do miski z płatkami, następnie dodać siemię lniane i dobrze wymieszać. Dodać mąkę razową i pszenną, dobrze wymieszać. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części. Uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, pozostawić pod przykryciem około 30 minut lub dłużej, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami owsianymi.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, do zarumienienia. Wyjąć i wystudzić na kratce.