Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na puszyste mleczne bułeczki z kawałkami czekolady. Bułeczki wychodzą piękne, rumiane i niesamowicie pachną. Do tego są puszyste, mięciutkie i, co ciekawe, nie za słodkie. Drożdże bez problemu poradzą sobie z całym cukrem, a smak bułeczek podkreśla głównie czekolada. Będą dobrą opcją na drugie śniadanie lub podwieczorek, szczególnie w towarzystwie filiżanki kawy. Najlepsze są oczywiście zaraz po zrobieniu, ale w razie czego wystarczy je chwilę podgrzać w mikrofali albo piekarniku.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 4003
Polecam.
Odsłon: 144
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 1955
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 5174
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekki...
Odsłon: 7314
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 4003
Polecam.
Odsłon: 144
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 1955
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 5174
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekki...
Odsłon: 7314
Składniki
Do dużej miski przesyp 500 g mąki pszennej i dodaj do niej 30 g cukru, 7 g drożdży instant oraz niewielką szczyptę soli. Zawartość miski krótko przemieszaj za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
Następnie dodaj do mąki 250 ml lekko podgrzanego mleka, 75 g mleka skondensowanego oraz jedno duże jajko. Zawartość miski przemieszaj za pomocą drewnianej łyżki, tylko do wstępnego połączenia się składników.
Kiedy płyn zostanie wchłonięty przez mąkę, dodaj do ciasta 50 g rozpuszczonego, wystudzonego masła. Ponownie krótko wymieszaj wszystko za pomocą drewnianej łyżki, a następnie zacznij wyrabiać ciasto. Na początku polecam robić to w misce, tylko do momentu, aż mąka przestanie być widoczna. Przełóż wtedy ciasto na podsypany blat, posyp jego wierzch odrobiną mąki i wyrabiaj przez 15 – 20 minut, aż przestanie kleić się do rąk. Ciasto na początku będzie bardzo mokre i może Cię korcić, żeby dodać więcej mąki. Nie rób tego; ciasto zacznie nabierać struktury w trakcie wyrabiania i dodatkowa mąka nie jest potrzebna.
Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji, ciasto uformuj w kulę i przełóż do lekko naoliwionej miski. Całość szczelnie zamknij za pomocą folii spożywczej i odstaw na około godzinę lub dwie w ciepłe miejsce, do podwojenia się objętości ciasta.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłóż na czysty blat, delikatnie rozgnieć je dłońmi w celu odpowietrzenia i uformuj je w dysk. Tak przygotowane ciasto podziel na pół, a następnie każdą połówkę podziel na sześć w miarę równych porcji. Każdą porcję ciasta zagnieć i uformuj w niewielką kulkę, wybijając przy tym resztę powietrza, które pozostało w cieście po fermentacji..
Tak przygotowane porcje ciasta ułóż na blaszce do pieczenia i przykryj kawałkiem folii spożywczej. Ciasto odstaw na około 30 minut, żeby odpoczęło, co ułatwi formowanie bułeczek.
Po 30 minutach zacznij formować bułeczki. Każdą kulkę ciasta wyłóż na blat i delikatnie rozgnieć dłońmi, a następnie rozwałkuj je do uzyskania niewielkich płatów o grubości około 0.5 cm.
Ciasto uformuj w niewielki prostokąt. Z jednej strony delikatnie naciągnij je do uzyskania odpowiedniego kształtu i przyklej je do blatu. Wtedy z drugiej strony odklej je od powierzchni roboczej i naciągam do uzyskania kształtu prostokąta. Na tak przygotowane ciasto wyłóż kilka groszków z ciemnej czekolady (ja na 12 bułeczek użyłem około 100 g). Po wyłożeniu czekolady zwiń ciasto w ciasny rulon, delikatnie zamknij go w miejscu łączenia i wyrównaj.
Gotowe bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w około dwu- lub trzycentymetrowych odstępach. Ponownie przykryj je kawałkiem folii spożywczej i odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut, do podwojenia objętości.
Kiedy bułeczki podrosną, zdejmij z nich folię spożywczą i delikatnie natnij je ostrym nożem w dwóch miejscach. Posmaruj je również jajkiem rozkłóconym z dwiema łyżkami mleka.
Tak przygotowane bułki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 20 - 25 minut.
Gotowe bułeczki odstaw je na blaszce na około 5 minut do delikatnego przestudzenia. Następnie przełóż je na kratkę i studź tak długo, aż będę tylko delikatnie ciepłe.
Smacznego!