Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne śniadaniowe muffiny na słono. Wypełnione szpinakiem i fetą smakują obłędnie i dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych. To pyszna przekąska, nie tylko na śniadanie. Wypróbuj przepis, bo zdecydowanie warto!
Foremki do muffinek
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 284
Nic tak nie przypomina beztroskich chwil jak chrupiące rogaliki budyniowe, pr...
Odsłon: 9960
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 284
Nic tak nie przypomina beztroskich chwil jak chrupiące rogaliki budyniowe, pr...
Odsłon: 9960
Składniki
Szpinak dokładnie umyj i osusz. Na patelni rozpuść łyżkę masła i przełóż tam liście szpinaku. Podsmażaj, aż szpinak zwiędnie. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na chwilę przed końcem smażenia, dodaj przygotowany wcześniej czosnek. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przemieszaj dla połączenia się smaków i gotowy szpinak odstaw z palnika.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza w trybie góra-dół. Ser feta pokrusz lub pokrój w kostkę do osobnej miski. 100 gramów masła rozpuść w oddzielnym naczyniu i odstaw do ostygnięcia.
Wyjmij głębszą miskę i wbij do niej jajka. Wlej też mleko i wystudzone, rozpuszczone masło. Dołóż podsmażony szpinak i wrzuć pokruszoną fetę. Zamieszaj, by składniki się przeniknęły.
W drugiej, głębszej misce połącz suche składniki - mąkę i proszek do pieczenia. Przemieszaj. Następnie zalej je mieszaniną jajek, mleka, masła, szpinaku i sera feta. Dokładnie wymieszaj, żeby wszystkie składniki się połączyły w ciasto.
Przygotuj foremki do muffinek - natłuść je delikatnie masłem. Przełóż ciasto do foremek i napełnij do ok. 3/4 wysokości. Włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 25 minut. Po tym czasie sprawdź, czy muffiny na słono są już gotowe. Smacznego!