Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ot jeden z pomysłów na śniadanie, przy wykorzystaniu prostego ciasta pszennego. Wpadłem na to, gdy mi się już znudziło robienie zwykłych pszennych tortilli, a nie mając za wiele chleba w niedzielę i trochę nabywającego boczku, zastanawiałem się nad jakąś alternatywą. Proporcje, które zamieściłem są dla 1 tylko bombki, czyli de facto dla jednej osoby, ale można spokojnie je powielić kilkukrotnie. Wliczając wyrabianie i odpoczynek ciasta, czas wykonania to ok. 45 minut.
piekarnik, kokilka / żaroodporna miska o pojemności ok. 450 ml, wałek do ciasta
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 168
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2447
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 168
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2447
Składniki
Odmierz mąkę, wsyp do większej miski, wymieszaj ją z solą, wlej oliwę / olej i wymieszaj dobrze łyżką. Następnie stopniowo dolewając wody mieszaj przez chwilę łyżką, po czym zacznij wyrabiać ciasto ręką, gdy tylko zacznie się zbrylać. Ugniataj ciasto przez ok. 5 - 10 minut, aby zdążyła się wytworzyć tzw. siatka glutenowa. Gotowe ciasto powinno być elastyczne, ale odklejać się od rąk nie pozostawiając śladów. *Nie wlewaj całej wody na raz ! Mąka nie zaabsorbuje płynu od razu. Gdyby ciasto wydawało się zbyt suche, dolej troszkę wody i wyrabiaj dalej, a gdyby kleiło się zbyt bardzo do dłoni dosyp trochę mąki - to bardzo ważne aby nie przesadzać z proporcjami ani w jedną, ani w drugą stronę. *Możesz opcjonalnie rozsmarować trochę oleju w dłoniach przed ugniataniem ciasta - zapobiegnie to w pewnym stopniu nadmiernemu klejeniu się ciasta do rąk.
Wyrobione ciasto pozostaw do odpoczęcia na ok. 15 minut (możesz opcjonalnie przykryć ściereczką, ale nie musisz), a w międzyczasie przygotuj jajka, boczek, musztardę, ser zółty, posiekaj szczypiorek, ser feta i ser pleśniowy, wyjmij wałek do ciasta, miskę / naczynie do zapiekania, rozgrzej piekarnik do 200°C termoobieg.
Rozwałkuj ciasto na płat o mniej więcej grubości 3 - 4 mm - nie musi mieć regularnego kształtu. Posmaruj łyżeczką musztardy dijon i umieść w naczyniu, (najlepiej lekko wysmarowanym olejem lub podsypanym odrobiną mąki) tak aby ciasto wypełniało całą jego objętość.
Na samym dole ułóż plastry boczku, po czym wsyp ser feta, wbij jajka, dodaj szczypiorek, a na samą górę ułóż pokrojony ser pleśniowy, oraz plasterek sera żółtego. Opcjonalnie dopraw solą i pieprzem, choć ser feta jest dość słony sam w sobie.
Złącz krańce ciasta w czubek i mocno uszczypnij, sklejając je z sobą. Włóż do piekarnika na ok. 12 minut lub na dłużej jeśli nie lubisz jajek na miękko.
Po wyjęciu z piekarnika, wydłub łyżką ciasto z naczynka poruszając nią między ciastem a ściankami, po całej długości i głębokości albo jedz bezpośrednio z niego, choć wtedy ciężej posługiwać się nożem i widelcem. SMACZNEGO :)