Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sekretem udanych gofrów jest sprawdzony przepis na ciasto. Muszą wyjść Idealnie chrupiące i zarumienione. Wypróbuj recepturę na najlepsze ciasto na gofry, które zawsze się udają. To sposób na pyszne i sycące śniadanie lub deser. Dołóż tylko ulubione dodatki i gotowe!
Gofrownica
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 91
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 159
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 134
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 106
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 1219
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 91
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 159
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 134
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 106
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 1219
Składniki
Pamiętaj, aby jajka i mleko wyjąć wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Mleko lekko podgrzej. Mąkę przesiej do miski i połącz z proszkiem do pieczenia.
Oddziel białka od żółtek. Białka przełóż do głębokiej, szklanej miski i odstaw na później. Ciepłe mleko wlej do naczynia z żółtkami. Wlej tam też olej. Dosyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj wszystkie składniki na jednolite ciasto. Odstaw.
Weź miskę z białkami i wsyp szczyptę soli. Miksuj, a gdy białka staną się już bardziej puszyste, dosyp cukier i miksuj dalej do uzyskania sztywnej piany.
Weź miskę z przygotowanym ciastem i dodawaj ostrożnie po łyżce ubitej piany. Mieszaj delikatnie po każdej porcji - masa nabierze puszystości. Ciasto powinno wyjść dość gęste. Pamiętaj, że nie można go przechowywać na później - piecz gofry od razu!
Płytki gofrownicy nasmaruj olejem (najlepiej cienką warstwą za pomocą pędzelka i tylko pierwszą partię gofrów). Rozgrzej urządzenie do maksymalnej mocy. Otwórz pokrywkę i nalej ciasto, wypełniając płytkę. Zamknij wieko i smaż przez ok. 4-5 minut, nie otwierając gofrownicy podczas pieczenia! Sprawdź, czy po tym czasie są zarumienione, jeśli nie - trzymaj je o minutę dłużej i kolejne piecz tyle samo czasu.
Podawaj od razu z ulubionymi dodatkami, np. owocami (truskawkami, malinami, jagodami, bananami), polewami (czekoladową, truskawkową), bitą śmietaną lub cukrem pudrem.