Do góry

Śniadania Przepis na:

Najprostszy chleb, który zawsze się udaje

Najprostszy chleb, który zawsze się udaje

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 119

Dodano:

Odsłon: 1150

Przepis nie tyko dla początkujących - chleb bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli używasz robota kuchennego. Trzeba tylko odczekać, żeby wyrósł i można się cieszyć smakiem domowego, zdrowego chleba bez polepszaczy.

Składniki

  • 200 g mąki chlebowej białej
  • 130 g mąki razowej
  • 5 g suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 200 ml ciepłej wody
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Najprostszy chleb, który zawsze się udaje

Przygotowanie

  1. Wymieszać mąkę i drożdże, dodać sól wymieszać jeszcze raz (chodzi o to, żeby nie sypać soli bezpośrednio na drożdże). Można dodać różnych ziarenek, słonecznik, dynia, nasiona lnu, co kto lubi. Dodać oliwę, ciepłą wodę, zarobić ciasto, najlepiej mikserem z końcówką-hakiem, około 5 min.

  2. Przykryć miskę, zostawić do wyrośnięcia na około godzinę (do podwojenia objętości). Przełożyć na blat, krótko zarobić, uformować bochenek, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć - można włożyć całą blaszkę z chlebem do dużej reklamówki, tak aby chleb nie dotykał folii.

  3. Zostawić do ponownego wyrośnięcia, około godziny. Pod koniec wyrastania nagrzać piekarnik do 200 °C z termoobiegiem (220 °C grzanie góra-dół). Kiedy chleb jest już dobrze wyrośnięty, delikatnie wyciągnąć z reklamówki i wstawić do piekarnika.

  4. Piec 10 min, obniżyć temperaturę do 180 °C z termoobiegiem (200 °C grzanie góra-dół). Piec kolejne 10-15 min. Chleb jest gotowy, jeśli postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Odstawić na kratkę do wystudzenia przez conajmniej godzinę przed krojeniem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Blog_Mydlo_i_Powidlo 22 kwietnia Super chlebuś:) Muszę wypróbować przepis, gdyż rzadko mi się udają tego typu wypieki:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 kwietnia Drożdże, to jednak niesamowite "żywiątka" i zawsze mnie zastanawia, to co one robią ;) Z małej bułki na blaszce robi się duży chleb.

Fajny przepis i chyba trzeba będzie go wypróbować, bo te dodatki mnie przekonują. Pysznie wygląda :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń