Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Każdego roku robię konserwy wakacyjne. Takie domowe są najlepsze. Wypływają...
Odsłon: 377
Mocno warzywna wersja pysznego dania.
Odsłon: 477
Każdego roku robię konserwy wakacyjne. Takie domowe są najlepsze. Wypływają...
Odsłon: 377
Mocno warzywna wersja pysznego dania.
Odsłon: 477
Składniki
Zmiksować razem jajka, mleko, wodę, mąkę pszenną, łyżkę cukru, łyżkę oleju i szczyptę soli. Odstawić ciasto na ok 15 min. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany.
Rozgrzać olej na patelni i wylewać porcjami ciasto. Smażyć naleśniki po obu stronach na złoty kolor.
Do masy makowej dodać śmietanę. Wymieszać. Nie może się rozsypywać. Musi być łatwa w smarowaniu.
Ser rozdrobnić widelcem. Dodać śmietanę, rodzynki, cukier. Wymieszać. Też musi się łatwo smarować.
Każdy naleśnik smarować najpierw serem, a następnie masą makową. Zwijać w rulony. Poukładać w żaroodpornym naczyniu.
Śmietankę zmiksować z jajkami i cukrem. Zalać naleśniki w naczyniu. Posypać skórką pomarańczową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 - 25 min.
Podawać ciepłe. Wystudzone też dobrze smakują.
Smacznego.