Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Naleśniki seromaki
Składniki
- 300 ml mleka
- 250 ml wody mineralnej ( Muszynianka )
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej Lubella
- łyżka cukru
- łyżka oleju rzepakowego
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
- 400 g masy makowej z bakaliami i miodem
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 400 g białego sera ( krajanka półtłusta )
- 4 łyżki śmietany 18 %
- rodzynki namoczone w ciepłej wodzie ( dla dorosłych rodzynki moczone w 50 ml amaretto) ok1/3 szklanki
- łyżka cukru
- 330 ml śmietanki 30 %
- 2 jajka
- łyżeczka cukru
- 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
Składniki
- 300 ml mleka
- 250 ml wody mineralnej ( Muszynianka )
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej Lubella
- łyżka cukru
- łyżka oleju rzepakowego
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
- 400 g masy makowej z bakaliami i miodem
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 400 g białego sera ( krajanka półtłusta )
- 4 łyżki śmietany 18 %
- rodzynki namoczone w ciepłej wodzie ( dla dorosłych rodzynki moczone w 50 ml amaretto) ok1/3 szklanki
- łyżka cukru
- 330 ml śmietanki 30 %
- 2 jajka
- łyżeczka cukru
- 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej

Etapy przygotowania
Zmiksować razem jajka, mleko, wodę, mąkę pszenną, łyżkę cukru, łyżkę oleju i szczyptę soli. Odstawić ciasto na ok 15 min. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany.
Rozgrzać olej na patelni i wylewać porcjami ciasto. Smażyć naleśniki po obu stronach na złoty kolor.
Do masy makowej dodać śmietanę. Wymieszać. Nie może się rozsypywać. Musi być łatwa w smarowaniu.
Ser rozdrobnić widelcem. Dodać śmietanę, rodzynki, cukier. Wymieszać. Też musi się łatwo smarować.
Każdy naleśnik smarować najpierw serem, a następnie masą makową. Zwijać w rulony. Poukładać w żaroodpornym naczyniu.
Śmietankę zmiksować z jajkami i cukrem. Zalać naleśniki w naczyniu. Posypać skórką pomarańczową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 - 25 min.
Podawać ciepłe. Wystudzone też dobrze smakują.
Smacznego.
Przepis w Waszym wykonaniu (12)


Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 433
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 162

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2276
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 433
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 162

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2276



Składniki
- 300 ml mleka
- 250 ml wody mineralnej ( Muszynianka )
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej Lubella
- łyżka cukru
- łyżka oleju rzepakowego
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
- 400 g masy makowej z bakaliami i miodem
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 400 g białego sera ( krajanka półtłusta )
- 4 łyżki śmietany 18 %
- rodzynki namoczone w ciepłej wodzie ( dla dorosłych rodzynki moczone w 50 ml amaretto) ok1/3 szklanki
- łyżka cukru
- 330 ml śmietanki 30 %
- 2 jajka
- łyżeczka cukru
- 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
Zmiksować razem jajka, mleko, wodę, mąkę pszenną, łyżkę cukru, łyżkę oleju i szczyptę soli. Odstawić ciasto na ok 15 min. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany.
Rozgrzać olej na patelni i wylewać porcjami ciasto. Smażyć naleśniki po obu stronach na złoty kolor.
Do masy makowej dodać śmietanę. Wymieszać. Nie może się rozsypywać. Musi być łatwa w smarowaniu.
Ser rozdrobnić widelcem. Dodać śmietanę, rodzynki, cukier. Wymieszać. Też musi się łatwo smarować.
Każdy naleśnik smarować najpierw serem, a następnie masą makową. Zwijać w rulony. Poukładać w żaroodpornym naczyniu.
Śmietankę zmiksować z jajkami i cukrem. Zalać naleśniki w naczyniu. Posypać skórką pomarańczową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 - 25 min.
Podawać ciepłe. Wystudzone też dobrze smakują.
Smacznego.
Ser z makiem do doskonałe połączenie.
Wspanialy pomysl i same najlepsze smaki!
Ciekawy pomysł :)
Pyszne naleśniki 😍😍
Te naleśniki są świetne!