Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 789
Dodano: 11.03.2010
Odsłon: 12856
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Przygotowujemy naleśniki: jajka należy ubić trzepaczką, dodać sól i jeden cukier waniliowy. Wlać do mąki, dodać wodę i mleko.Roztrzepać wszystko, dodać masło i smażyć na rozgrzanej patelni, najlepiej teflonowej, wtedy już nie trzeba żadnego tłuszczu.
Po usmażeniu naleśników na blady kolor przekładamy je bananami pokrojonymi w plasterki i polanymi sokiem z cytryny (wtedy nie czernieją). Naleśniki składamy na trójkąty i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Kiedy naleśniki się smażą ubijamy 250 ml śmietany z 1 opakowaniem cukru waniliowego. Na parze roztapiamy czekoladę, osobno podgrzewamy 100 ml śmietany, łączymy ją z czekoladą zanim zacznie wrzeć i po wymieszaniu uzyskujemy pyszny sos czekoladowy
Usmażone naleśniki przyozdabiamy cukrem pudrem, bitą śmietaną i sosem czekoladowym. Można dodać jeszcze nieco orzechów :) Smacznego! Marzec 2010r.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

ilia 11 marca 2010Zgłoś do usunięcia
cieszę się, że się Wam podobają :) danie nieco kaloryczne :P ale warte grzechu! :)8 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 11 marca 2010Zgłoś do usunięcia
takie naleśniczki to ja lubię.mniam mniam8 Kto głosował? | Odpowiedz

palooka 11 marca 2010Zgłoś do usunięcia
pięknie wygląda. Juz wiem, co jutro zaserwuje na obiadek:))8 Kto głosował? | Odpowiedz