Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To są naleśniki pod choinkę, na świąteczne śniadanko. Pycha.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4193
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416555
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4193
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416555
Składniki
Miód umieścić w garnku z wodą. Pod słoik z miodem podłożyć papierowy ręcznik. Podgrzewać na wolnym ogniu aż miód będzie bardzo ciepły, bardzo płynny. Twarożek wymieszać ze śmietaną i dodać płatki migdałowe, żurawinę ( wcześniej namoczoną w ciepłej wodzie ), figi pokrojone na mniejsze kawałki ( wcześniej też namoczone w ciepłej wodzie ), skórkę pomarańczową i przyprawę korzenną, miód. Wymieszać. Masło rozpuścić na patelni do smażenia naleśników. Do salaterki przesiać mąkę. Dodać mleko i wymieszać. Dodać jajka, cukier, sól i wymieszać bardzo dokładnie. Teraz dodawać stopniowo wodę i mieszać. Na koniec dodać roztopione masło i jeszcze raz wymieszać. Ciasto pozostawić pod ściereczką na ok 15 min. Smażyć na patelni cienkie naleśniki. Ciasto jest rzadkie, ładnie się rozprowadza po patelni. Usmażone naleśniki smarować twarożkiem. Składać w koperty. Polać ciepłym miodem pomieszanym z sokiem z cytryny. Zajadać. Smacznego.