Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To są naleśniki pod choinkę, na świąteczne śniadanko. Pycha.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7235
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7235
Składniki
Miód umieścić w garnku z wodą. Pod słoik z miodem podłożyć papierowy ręcznik. Podgrzewać na wolnym ogniu aż miód będzie bardzo ciepły, bardzo płynny. Twarożek wymieszać ze śmietaną i dodać płatki migdałowe, żurawinę ( wcześniej namoczoną w ciepłej wodzie ), figi pokrojone na mniejsze kawałki ( wcześniej też namoczone w ciepłej wodzie ), skórkę pomarańczową i przyprawę korzenną, miód. Wymieszać. Masło rozpuścić na patelni do smażenia naleśników. Do salaterki przesiać mąkę. Dodać mleko i wymieszać. Dodać jajka, cukier, sól i wymieszać bardzo dokładnie. Teraz dodawać stopniowo wodę i mieszać. Na koniec dodać roztopione masło i jeszcze raz wymieszać. Ciasto pozostawić pod ściereczką na ok 15 min. Smażyć na patelni cienkie naleśniki. Ciasto jest rzadkie, ładnie się rozprowadza po patelni. Usmażone naleśniki smarować twarożkiem. Składać w koperty. Polać ciepłym miodem pomieszanym z sokiem z cytryny. Zajadać. Smacznego.