Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nocny pudding chia to fantastyczny sposób na pożywne śniadanie bez porannego pośpiechu. Choć nazwa może sugerować, że potrawę należy jeść późnym wieczorem, tak naprawdę chodzi o nocną magię w słoiku, kiedy nasiona chia i płatki owsiane wchłaniają mleko, nabierając kremowej konsystencji. Rano dosypujesz ulubione dodatki i cieszysz się dodającym energii posiłkiem. Na chłodniejsze miesiące szczególnie polecamy dorzucenie duszonych z cynamonem jabłek oraz chrupiących orzechów.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 247
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 126
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 39
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 37
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 247
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 126
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 39
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 37
Składniki
Do miski lub słoika wsyp nasiona chia i płatki owsiane. Zalej mlekiem i jogurtem, po czym dokładnie wymieszaj. Jeśli preferujesz słodsze posiłki, dodaj 1 łyżeczkę syropu klonowego, cukru lub miodu. Odstaw słoik do lodówki na co najmniej godzinę lub całą noc, aby masa zgęstniała.
Jeśli masz zbyt mało czasu rano, jabłka też przygotuj wieczorem. Rano możesz je lekko odgrzać lub podać na zimno. Umyj jabłko, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wrzuć owoce do rondelka, zalej ok. 1 łyżką wody i podgrzewaj na małym ogniu, aż jabłko zmięknie. Dodaj cynamon, syrop klonowy lub miód oraz posiekane orzechy włoskie, następnie wymieszaj.
Rano wyjmij słoik z puddingiem z lodówki, przełóż do miseczek lub szklanek i udekoruj cynamonowym jabłkiem. Podawaj od razu.