Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nocny pudding chia to fantastyczny sposób na pożywne śniadanie bez porannego pośpiechu. Choć nazwa może sugerować, że potrawę należy jeść późnym wieczorem, tak naprawdę chodzi o nocną magię w słoiku, kiedy nasiona chia i płatki owsiane wchłaniają mleko, nabierając kremowej konsystencji. Rano dosypujesz ulubione dodatki i cieszysz się dodającym energii posiłkiem. Na chłodniejsze miesiące szczególnie polecamy dorzucenie duszonych z cynamonem jabłek oraz chrupiących orzechów.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22623
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14949
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4724
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44744
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 648
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 685
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22623
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14949
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4724
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44744
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 648
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 685
Składniki
Do miski lub słoika wsyp nasiona chia i płatki owsiane. Zalej mlekiem i jogurtem, po czym dokładnie wymieszaj. Jeśli preferujesz słodsze posiłki, dodaj 1 łyżeczkę syropu klonowego, cukru lub miodu. Odstaw słoik do lodówki na co najmniej godzinę lub całą noc, aby masa zgęstniała.
Jeśli masz zbyt mało czasu rano, jabłka też przygotuj wieczorem. Rano możesz je lekko odgrzać lub podać na zimno. Umyj jabłko, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wrzuć owoce do rondelka, zalej ok. 1 łyżką wody i podgrzewaj na małym ogniu, aż jabłko zmięknie. Dodaj cynamon, syrop klonowy lub miód oraz posiekane orzechy włoskie, następnie wymieszaj.
Rano wyjmij słoik z puddingiem z lodówki, przełóż do miseczek lub szklanek i udekoruj cynamonowym jabłkiem. Podawaj od razu.