Do góry

Śniadania Przepis na:

Omlet na jabłkach.

Omlet na jabłkach.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8457

Dodano:

Odsłon: 12853

Nie ma to jak zacząć dzień takim pysznym omletem, od razu przybywa sił.

Składniki

  • 2 średnie jabłka
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy jabłka, podlewamy wodą i słodzimy 2 łyżkami cukru, dusimy około 5 minut.

    Ubijamy 3 białka z 2 łyżkami cukru na sztywno, dodajemy śmietanę żółtka i mąkę, delikatnie łączymy.

    Na jabłka, w których powinien być sok, wlewamy nasze ciasto, zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i smażymy około 5-10 minut. Sprawdzamy poruszając patelnią czy ciasto jest upieczone.

    Gotowego omleta przewracamy na talerz. Możemy polać jakimś słodkim sosem ale nam najlepiej smakuje taki bez dodatkowych ulepszeń.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń