Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
weekendowe śniadanie, pyszne, piękne i sycące - idealne przed całodzienną wycieczką, np rowerową :) - przepis na dwie porcje
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6643
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6643
Składniki
Najpierw przygotowuje krem. Ze świeżych daktyli wyjmuję pestki, dodaje połówkę awokado bez skórki, kakao i blenduję na gładką masę. Daktyle mogą być suszone, ale wtedy trzeba je namoczyć w gorącej wodzie, zostawić na 10 min i odsączyć. Czasem korzystam z kremu, który wcześniej robiłam na deser i akurat jest jeszcze w lodówce - a przepis na ten deser znajdziesz kopiując link do przeglądarki https://smaker.pl/przepis-improwizowany-deser-weganska-nie-czekolada-z-chili-i-pomarancza,165924,domowapiwniczka.html Wtedy wyjmuje go wcześniej z lodówki, aby do dania miał temperaturę pokojową.
Omlet. Ubijam pianę z białek - ok 5 min mikserem. Dodaję żółtka i ubijam dalej trzepaczką. Na rozgrzane na patelni masło wlewam połowę tej masy i smażę po ok. 1 min z każdej ze stron. Przekładam na talerz. Drugą połowę podobnie - mam 2 omlety. Potem łyżką kolistymi ruchami wykładam krem, rozsmarowuje go po omlecie i posypuje malinami.
Potem łyżką kolistymi ruchami wykładam krem, rozsmarowuje go po omlecie i posypuję malinami. Czasem dodaję inne owoce, np borówki lub winogrona - wygląda ciekawej, jednak najbardziej smakują mi same maliny - ich kwaskowaty posmak idealnie równoważy daktylową słodycz. Ozdabiam gałązką mięty. I śniadanie do łózka podane :)