Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2438
Dodano: 02.09.2018
Odsłon: 872
1-2 os. | 15 min | łatwe | przystępne |
Najpierw przygotowuje krem.
Ze świeżych daktyli wyjmuję pestki, dodaje połówkę awokado bez skórki, kakao i blenduję na gładką masę.
Daktyle mogą być suszone, ale wtedy trzeba je namoczyć w gorącej wodzie, zostawić na 10 min i odsączyć.
Czasem korzystam z kremu, który wcześniej robiłam na deser i akurat jest jeszcze w lodówce - a przepis na ten deser znajdziesz kopiując link do przeglądarki https://smaker.pl/przepis-improwizowany-deser-weganska-nie-czekolada-z-chili-i-pomarancza,165924,domowapiwniczka.html
Wtedy wyjmuje go wcześniej z lodówki, aby do dania miał temperaturę pokojową.
Omlet.
Ubijam pianę z białek - ok 5 min mikserem. Dodaję żółtka i ubijam dalej trzepaczką.
Na rozgrzane na patelni masło wlewam połowę tej masy i smażę po ok. 1 min z każdej ze stron.
Przekładam na talerz.
Drugą połowę podobnie - mam 2 omlety.
Potem łyżką kolistymi ruchami wykładam krem, rozsmarowuje go po omlecie i posypuje malinami.
Potem łyżką kolistymi ruchami wykładam krem, rozsmarowuje go po omlecie i posypuję malinami.
Czasem dodaję inne owoce, np borówki lub winogrona - wygląda ciekawej, jednak najbardziej smakują mi same maliny - ich kwaskowaty posmak idealnie równoważy daktylową słodycz.
Ozdabiam gałązką mięty. I śniadanie do łózka podane :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 09 września 2018Zgłoś do usunięcia
Wyglada jak ciasto!!!1 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 03 września 2018Zgłoś do usunięcia
Wyjątkowy omlecik.:)2 Kto głosował? | Odpowiedz