Do góry

Śniadania Przepis na:

omlet na wypasie - z kremem daktylowym i malinami

omlet na wypasie - z kremem daktylowym i malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2438

Dodano:

Odsłon: 872

weekendowe śniadanie, pyszne, piękne i sycące - idealne przed całodzienną wycieczką, np rowerową :) - przepis na dwie porcje
Reklama
Reklama
omlet na wypasie - z kremem daktylowym i malinami

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowuje krem.
    Ze świeżych daktyli wyjmuję pestki, dodaje połówkę awokado bez skórki, kakao i blenduję na gładką masę.
    Daktyle mogą być suszone, ale wtedy trzeba je namoczyć w gorącej wodzie, zostawić na 10 min i odsączyć.

    Czasem korzystam z kremu, który wcześniej robiłam na deser i akurat jest jeszcze w lodówce - a przepis na ten deser znajdziesz kopiując link do przeglądarki https://smaker.pl/przepis-improwizowany-deser-weganska-nie-czekolada-z-chili-i-pomarancza,165924,domowapiwniczka.html
    Wtedy wyjmuje go wcześniej z lodówki, aby do dania miał temperaturę pokojową.

  2. Omlet.
    Ubijam pianę z białek - ok 5 min mikserem. Dodaję żółtka i ubijam dalej trzepaczką.
    Na rozgrzane na patelni masło wlewam połowę tej masy i smażę po ok. 1 min z każdej ze stron.
    Przekładam na talerz.
    Drugą połowę podobnie - mam 2 omlety.

    Potem łyżką kolistymi ruchami wykładam krem, rozsmarowuje go po omlecie i posypuje malinami.

  3. Potem łyżką kolistymi ruchami wykładam krem, rozsmarowuje go po omlecie i posypuję malinami.
    Czasem dodaję inne owoce, np borówki lub winogrona - wygląda ciekawej, jednak najbardziej smakują mi same maliny - ich kwaskowaty posmak idealnie równoważy daktylową słodycz.

    Ozdabiam gałązką mięty. I śniadanie do łózka podane :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń