Do góry

Śniadania Przepis na:

Orzechowa granola z miodem

Orzechowa granola z miodem

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 2269

Dodano:

Odsłon: 4536

Wstaję wcześnie rano i bynajmniej nie wynika to z mojego usposobienia, ani woli. Jedyne, o czym myślę po tym, jak już zdołam otworzyć oczy i wygrzebać się z pościeli, to aby zaparzyć 4 hektolitry kawy i wypalić jak najwięcej papierosów, żeby uzupełnić niedobór nikotyny powstały podczas snu. Ostatnią rzeczą, o której potencjalnie mogłabym pomyśleć jest kanapka! Tym, którzy funkcjonują nad ranem w podobny sposób (prawdopodobnie należy wyłączyć z tej grupy wszelkiej maści lekarzy, którzy obiecują różne straszne choroby za taką beztroskę) polecam szczerze granolę. Pyszna, pożywna i LEKKA! Ta szczególnie przypadła mi do gustu.

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • ½ szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
  • ½ szklanki grubo posiekanych orzechów laskowych
  • ½ szklanki słonecznika
  • ½ szklanki rodzynek
  • 4 łyżki płynnego miodu (najlepiej lipowego)
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru brązowego
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Orzechowa granola z miodem

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Standardową blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.

  2. Do dużej michy wsypujemy płatki owsiane, posiekane orzechy, słonecznik oraz rodzynki. Następnie dosypujemy cukier oraz cukier waniliowy i wszystko razem mieszamy. Na koniec dolewamy miód i starannie łączymy go ze składnikami sypkimi tak, aby wszystko było błyszczące i równomiernie otoczone miodem.

  3. Taką mieszankę przekładamy na blachę i rozkładamy na niej równomiernie, aby równo się piekła. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Co 5 minut otwieramy piekarnik i mieszamy granolę, aby się nie przypaliła. Po upieczeniu, zostawiamy na blasze do całkowitego wystygnięcia, a następnie łamiemy na mniejsze części i przekładamy do słoja.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 16 września 2015 A mnie się podoba, zdjęcie z pomysłem, artystyczne :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agulenka34 16 września 2015 raczej nie wygląda to ładnie jak stół uchrzaniony jest łyżką z jogurtem. po co takie zdjęcie? to nie wygląda apetycznie Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń