Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
placuszki na bazie owsianki ze szpinakiem, morelami i serkiem waniliowym
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12278
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1498
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 104
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12278
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1498
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 104
Składniki
Szpinak rozmrażam na patelni, doprawiam kremówką i solą. Płatki, otręby, siemię, len, mąkę i sól mieszam z ciepłą wodą. Dodaję jajo i miód. Mieszam. W razie potrzeby rozrzedzam wodą /lub mlekiem/. Kiesy nadmiar wody odparuje ze szpinaku mieszam go z masą. Odstawiam na chwilę. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła. Smażę placki z obu stron /2-3 minuty - zależy jakie są grube. Chodzi o to, żeby jajo złapało masę i żeby powstał zwarty placek/. Pistacje, dynię i słonecznik praże na suchej patelni. Morele kroję /następnym razem skarmelizuję je na maśle i miodzie/. Placki przekładam na talerz. Nakładam serek waniliowego i morele. Posypuję uprażonymi ziarnami i orzechami. Dodaję trochę balsamico.