Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam takie tosty, właśnie na słodko, nie na słono. To smak mojego dzieciństwa. Powstawały wtedy, gdy w domu zostawała pszenna weka już taka nieco czerstwa. Moja mamunia zamieniała ją w pyszne, rumiane grzanki, bo tak je nazywaliśmy, obficie posypane cukrem pudrem. Nic więcej nie dodawaliśmy, to był zawsze zwyczajny, prosty posiłek, który jedliśmy wspólnie. Dzisiaj, wciąż pamiętając ten smak, proponuje Wam tosty francuskie w nieco innej, bogatszej odsłonie. Skusicie się? A może macie swoje ulubione sposoby na podanie tostów francuskich? Wolicie na słodko czy na słono?
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 10157
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 584
Koktajl jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli ktoś nie przepada...
Odsłon: 47
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 226
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 10157
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 584
Koktajl jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli ktoś nie przepada...
Odsłon: 47
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 226
Składniki
Morele myjemy, dzielimy na połówki. Na patelnie wlewamy miód, dodajemy owoce, karmelizujemy 2 minuty z każdej strony. Po odwróceniu moreli na patelnię dodajemy masło klarowane. Skarmelizowane morele zdejmujemy z patelni. Jajka wbijamy do miski, wlewamy mleko, dodajemy cukier. Całość mieszamy przy pomocy trzepaczki rózgowej do uzyskania płynu o jednolitej konsystencji. Do mleka z jajkiem wkładamy kromki chleba, namaczamy tylko chwilkę, tak aby wchłonęły trochę płynu, ale nim nie ociekały. Namoczone tosty smażymy na rozgrzanym maśle do momentu zrumienienia z obu stron. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy z ulubionymi owocami. Moje tosty podałam z karmelizowanymi morelami, świeżymi malinami, porzeczkami, mocno oprószone cukrem pudrem.
Smacznego.