Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam.
Odsłon: 182
Golonki z indyka, podane w pikantnej marynacie w stylu kuchni tex-mex (na baz...
Odsłon: 65
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 591
Polecam.
Odsłon: 182
Golonki z indyka, podane w pikantnej marynacie w stylu kuchni tex-mex (na baz...
Odsłon: 65
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 591
Składniki
Zrobić zaczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobinnę podlać ciepłym mlekiem. Odstawić na chwilę ok 15 - 20 min w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać i dodać do rozczynu. Dodać jajka, sól, rum, cukier, mleko i zarobić ciasto podczas zarabiania dolać roztopione masło. wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Ciasto dosyć się klei, dlatego ja wyrabiałam je mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. Przy wyrabianiu ręcznym unikać podsypywania mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i odstawić do podwojenia swoejj objętości czyli na jakieś 1,5 godz.
Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na podsypany mąką blat i rozwałkować na grupość 1- 1,5 cm i wykrawać kółka szklanką. Znowu zostawić do podwojenia objętości na jakieś 30 min.
W dużym, płaskim garnku (ja użyłam WOKA) powoli rozgrzewać olej. Na rozgrzany olej wrzucamy pączki (będę b. lekko skwierczeć) i smażyć ok 4 min z każdej strony. Do smażenia można użyć frytkownicy- temp. oleju ma wynosić ok. 170 stopni.
Usażóne pączki odsączyć na papierowym ręczniku. Po lekkim ostudzeniu nadziać pączki konfiturą, polukrować lub obsypać cukrem pudrem.
Przepis z http://mojewypieki.blox.pl/html.