Do góry

Śniadania Przepis na:

Paluchy pszenne.

Paluchy pszenne.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1428 Ocena: 18420

Dodano:

Odsłon: 3181

Bardzo smaczne i delikatne paluchy pszenne, idealne do zapiekanek z serem i kanapek.

Składniki

  • mąka pszenna Typ-500 70 dag
  • świeże drożdże 30 g
  • mleko ciepłe 300 ml
  • jajko kurze 1 szt.+ 1 żółtko
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • olej 100 ml
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy sól, jajko, żółtko, olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka, cukrem i 1 łyżką mąki drożdże oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy.

  2. Z ciasta formujemy równe paluchy w kształcie walca, takie po 11 dag każdy, i układamy na wcześniej przygotowanej blasze.

  3. Przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.

  4. Po 60 minutach wyrastania, każdy paluch nacinamy wzdłuż, smarujemy olejem. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół).

  5. Wkładamy blachę z paluchami na środkową półkę, wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą i pieczemy 20-30 minut, do momentu ładnego zarumienienia się paluchów.

  6. Upieczone bułki studzimy na kratce.

  7. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń