Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne i delikatne paluchy pszenne, idealne do zapiekanek z serem i kanapek.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3273
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 196
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 69
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 103
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 79
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3273
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 196
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 69
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 103
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 79
Składniki
Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy sól, jajko, żółtko, olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka, cukrem i 1 łyżką mąki drożdże oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy.
Z ciasta formujemy równe paluchy w kształcie walca, takie po 11 dag każdy, i układamy na wcześniej przygotowanej blasze.
Przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Po 60 minutach wyrastania, każdy paluch nacinamy wzdłuż, smarujemy olejem. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół).
Wkładamy blachę z paluchami na środkową półkę, wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą i pieczemy 20-30 minut, do momentu ładnego zarumienienia się paluchów.
Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego!!!