Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasze babcie je często robiły.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 71
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 144
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 60
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 71
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 144
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 60
Składniki
Wykonanie: Drożdże utrzeć z cukrem i szczyptą soli, dodać do mąki, wbić jajka, wlać mleko i dokładnie wyrobić. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na około 20 części, na każdą położyć łyżeczkę konfitury i zlepić nadając kształt kuli. Ponownie odłożyć na 15 minut do wyrośnięcia. Podrośnięte pampuchy włożyć do wrzątku i gotować 20 minut, aż zaczną puchnąć. Podawać gorące polane konfiturą z jagód.