Puszyste, delikatne i mięciutkie pankejki, idealne na śniadanie. Polecam szczególnie z syropem klonowym i sezonowymi owocami.
Pancakes / pankejki
Składniki
- Mleko - 200ml
- Jajka - 2szt
- Masło - 2 łyżki
- Cukier - 1 płaskie łyżki
- Mąka - 150g
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Sól - szczypta
- Opcjonalnie odrobina oleju do smażenia
Składniki
- Mleko - 200ml
- Jajka - 2szt
- Masło - 2 łyżki
- Cukier - 1 płaskie łyżki
- Mąka - 150g
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Sól - szczypta
- Opcjonalnie odrobina oleju do smażenia

Etapy przygotowania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczamy, łączymy z mlekiem i jajkami. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Łączymy składniki suche i mokre, miksujemy za pomocą blendera. Odstawiamy na co najmniej 10 minut. Placki można smażyć na patelni suchej lub leciutko posmarowanej olejem. Nakładamy łyżką porcje ciasta na patelnię i smażymy na niedużym ogniu do zarumienienia z obu stron. Placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie był syrop klonowy i świeże owoce, ale sprawdzi się także jogurt, dżem czy miód.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Ciasta
- Kremy
- Dla zdrowia
Odsłon: 225

Nie ma lepszych wyrobów od domowych. Czy salceson, pasztetowa, mielonka, zaws...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Czeska
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 325
Ostatnio komentowane przepisy

Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Ciasta
- Kremy
- Dla zdrowia
Odsłon: 225

Nie ma lepszych wyrobów od domowych. Czy salceson, pasztetowa, mielonka, zaws...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Czeska
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 325



Składniki
- Mleko - 200ml
- Jajka - 2szt
- Masło - 2 łyżki
- Cukier - 1 płaskie łyżki
- Mąka - 150g
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Sól - szczypta
- Opcjonalnie odrobina oleju do smażenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczamy, łączymy z mlekiem i jajkami. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Łączymy składniki suche i mokre, miksujemy za pomocą blendera. Odstawiamy na co najmniej 10 minut. Placki można smażyć na patelni suchej lub leciutko posmarowanej olejem. Nakładamy łyżką porcje ciasta na patelnię i smażymy na niedużym ogniu do zarumienienia z obu stron. Placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie był syrop klonowy i świeże owoce, ale sprawdzi się także jogurt, dżem czy miód.