Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta chrzanowa to chyba najpopularniejsza pasta, którą możesz posmarować kromkę chleba przy wielkanocnym śniadaniu. Ta domowa jest zdecydowanie zdrowsza i smaczniejsza od przepełnionej konserwantami pasty ze sklepu. Co dodać do pasty chrzanowej? W zależności od tego czy masz ochotę na łagodne i kremowe smarowidło, czy pastę z bardziej wyczuwalną fakturą składników, użyj większej ilości chrzanu, sera lub majonezu albo dodaj do pasty marynowane grzybki, lub korniszony. Nasza pasta zawiera podstawowe składniki, a jej smak jest łagodny i pasuje do chrupiących dodatków. Jakiego chrzanu użyć do pasty chrzanowej? Oczywiście możesz posłużyć się chrzanem ze słoika, który z pewnością znajdziesz w każdym sklepie. Jeżeli jednak masz świeży korzeń chrzanu, warto samodzielnie go zetrzeć i dodać do dania. Jego smak będzie wyjątkowo intensywny, taki chrzan ma także więcej właściwości prozdrowotnych. Dlaczego warto jeść pastę chrzanową? Chrzan działa jak naturalny antybiotyk. Ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i grzybobójcze, dlatego pomoże chronić cię przed infekcjami. Dodatkowo świetnie wpływa na trawienie, dlatego warto dodawać go do ciężkostrawnych dań. Wspiera również układ krążenia.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 108
Polecam.
Odsłon: 1561
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1722
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 108
Polecam.
Odsłon: 1561
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1722
Składniki
Włóż jajka do zimnej wody, posól i gotuj przez 8 minut od momentu wrzenia wody. Następnie przelej jajka zimną wodą, przestudź i obierz. Pokrój jajka na mniejsze kawałki, włóż do miski i rozgnieć widelcem. Zetrzyj żółty ser na tarce o najmniejszych oczkach i dołóż do jajek. To bardzo dobry sposób na uratowanie obsychającego sera w lodówce. Następnie dodaj majonez i musztardę. Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj. Aby pasta miała wyraźniejszy kolor, dosyp odrobinę kurkumy.
Gotową pastę chrzanową możesz serwować od razu. Wybornie smakuje na kromce świeżego chleba, grzance, bagietce lub chrupkim pieczywie. Wierzch kanapki posyp ulubionymi, świeżymi ziołami. Możesz dodać plasterki rzodkiewki, ogórka lub liść sałaty.