Do góry

Śniadania Przepis na:

Pasta jajeczna.

Pasta jajeczna.

Autor:

Przepisów i artykułów: 622 Ocena: 3782

Dodano:

Odsłon: 281

Nie wiem jak wy ale my strasznie uwielbiamy pasty swojej roboty a zwłaszcza jajeczną i to ze swoich jajek od kurek które biegają gdzie mają ochotę. Pastę jajeczną lubią duzi oraz mali i kanapki szybko znikają nawet szybciej niż się je przygotuje. Jeśli również lubicie pastę jajeczną po której przepis zapraszam zawsze identycznie robiła nam mama, smak tej pasty czuje do dziś.

Składniki

  • 6 jajek,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 3 czubate łyżki majonezu o smaku smażonej cebulki lub zwykłego,
  • szczypta na łyżeczce pieprzu czarnego,
  • 1 pęczek szczypiorku.
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pasta jajeczna.

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo, zalać zimna wodą, następnie obrać ze skorupek. Do salaterki pokroić drobno umyty szczypiorek, posolić i za pomocą ręki ściskać go aby zmiękł. W międzyczasie przygotować majonez

  2. Gdy mamy już pokrojony szczypior i zmiękczony za sprawą soli wtedy jajka obrane zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodać pieprz, wymieszać. Do wymieszanych jajek dodać miękkie masło oraz majonez i całość dokładnie wymieszać uciskając widelcem do połączenia się wszystkich składników.

  3. Taka pasta nadaje się idealnie do śniadania czy na kolację. Gdy dodamy masła do pasty wtedy nie trzeba smarować kanapek masłem, zawsze tak mama nam tłumaczyła i oszczędność była. A jak już wiecie z moich opisów nie zawsze na wszystko mnie stać ale jedzenie zawsze wymyślę i przygotuje dobre.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 września PYCHA, chyba każdy pamięta ten smak z dzieciństwa i tak samo robi :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń