Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta jajeczna jest prostym pomysłem na to, jak urozmaicić codzienne kanapki. Pomimo prostoty wykonania, podana na zgrabnej kromce bagietki i udekorowana listkiem natki pietruszki, może powitać gości na rodzinnej uroczystości albo domówce Jeśli chcesz przygotować pastę na śniadanie, by nie budzić się o świcie, ugotuj jajka dzień wcześniej i zostaw je w lodówce. Wykonanie pasty rano zajmie ci tylko kilka chwil. Chrzan jest nieodłącznym elementem na wielkanocnym stole, dlatego możesz przygotować pastę jajeczną z chrzanem na śniadanie wielkanocne. Poziom ostrości dostosuj do własnych upodobań.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6225
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6225
Składniki
Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Rzodkiewkę pokrój w kostkę lub zetrzyj na jarzynowej tarce. Koperek i fragment pora drobno posiekaj. Wszystkie składniki umieść w misce. Jeśli pasta ma być gęstsza i miększa, rozgnieć składniki widelcem.
W miseczce rozmieszaj majonez, jogurt, tarty chrzan, dopraw solą i pieprzem. Tutaj kilka wskazówek. Jeśli potrzebujesz chudszej wersji pasty, użyj samego jogurtu. Jednak pamiętaj, że nic nie nada przekąsce takiej kremowej tekstury jak majonez. W zależności od tego, jak pikantna ma być pasta, dodaj łagodniejszy chrzan ze słoiczka lub zetrzyj korzeń chrzanu samodzielnie, a pasta nabierze znaczącej ostrości.
Wylej sos majonezowy do miski ze składnikami pasty i wymieszaj. Możesz delikatnie schłodzić w lodówce lub od razu smarować pastą bagietki.