Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jaki jest patent na idealną przekąskę? Warto połączyć wszystkie, różnorodne smaki i tekstury. Zastosowaliśmy tę radę w naszej paście jajecznej z korniszonami. Majonez i kremowe żółtko zostało przełamane ostrą cebulką i domowymi korniszonami. Dzięki listkom sałaty ułożonym z dwóch stron kromki chleba nie rozmiękają, a kanapka ma bardziej zwartą formę i dłużej zachowuj świeżość. Jeśli pasta ma mieć wiosenny, bardziej słoneczny kolor, dorzuć szczyptę kurkumy. Mini kanapeczki z jajeczną pastą to świetna propozycja na domówkę, lunch, piknik lub drugie śniadanie do szkoły.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 75
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 75
Składniki
Jajka ugotuj na twardo, czyli 8 minut od momentu zagotowania wody. Po czym zanurz w zimnej wodzie, ostudź i obierz. Przetnij jajka na pół. Białka posiekaj w drobną kostkę, a żółtka przenieś do miski i rozgnieć widelcem. Do żółtek dodaj majonez, musztardę, dopraw solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj, aby powstała gładka pasta. Cebulkę, szczypiorek i korniszony bardzo drobno pokrój, ogórki ułóż na sicie, aby nadmiar soku spłynął. Posiekane składniki wraz z białkami jaj dorzuć do pasty, po czym jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Na dolnej kromce chleba ułóż liść sałaty, na to wyłóż porcję pasty jajecznej, rozsmaruj, przykryj drugim liściem sałaty i drugą kromką chleba. Na wierzchu kanapki ułóż mały korniszon i umocnij całość wykałaczką. Jeśli przystawki mają mieć bardziej bankietową formę, przekrój kromki na mniejsze, by kanapki przypominały koreczki. Przekąski z pastą jajeczną z korniszonami podawaj od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce.