Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta jajeczno-śledziowa to świetny dodatek do pieczywa (najlepiej świeżego chleba na żytnim zakwasie!). Jest bardzo kremowa, wyrazista w smaku, a przy tym pełna cennych dla zdrowia składników, wolna od sztucznych aromatów, polepszaczy i konserwantów. Deklasuje pasty kanapkowe z marketów!
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 5930
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 325
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13396
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2670
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 5930
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 325
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13396
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2670
Składniki
Włóż filety śledziowe do miski z zimną wodą i mocz do czasu, aż osiągną pożądany smak (po wyjęciu z solanki będą bardzo słone). Co pół godziny wymieniaj wodę na świeżą, sprawdzając smak śledzi. Ostatni raz namocz je w mleku.
Ugotuj na twardo co najmniej 5 jajek – jeśli chcesz, możesz więcej. Kanapki z pastą jajeczno-śledziową smakują wyśmienicie z kawałkiem całego jajka ugotowanego na półtwardo. Jajka do dekoracji gotuj 6-7 minut, a jajka do pasty – 8-10.
Pokrój wstępnie wymoczone i osuszone śledzie. Obierz jajka przeznaczone na pastę i także lekko rozdrobnij.
Umieść jajka i śledzie w wysokim naczyniu. Dodaj majonez, śmietanę i musztardę. Zblenduj na gładką masę. Dopraw ją do smaku solą, pieprzem i odrobiną sproszkowanej papryki.
Obierz i posiekaj drobno cebulę. Wmieszaj w pastę.
Pastę nakładaj na kanapki tuż przed podaniem. Możesz udekorować je ugotowanymi na półtwardo jajkami (obierz także tuż przed podaniem) i świeżą zieleniną.