Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta jajeczno-śledziowa to świetny dodatek do pieczywa (najlepiej świeżego chleba na żytnim zakwasie!). Jest bardzo kremowa, wyrazista w smaku, a przy tym pełna cennych dla zdrowia składników, wolna od sztucznych aromatów, polepszaczy i konserwantów. Deklasuje pasty kanapkowe z marketów!
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 629
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1317
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458128
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1576
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2338
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 629
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1317
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458128
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1576
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2338
Składniki
Włóż filety śledziowe do miski z zimną wodą i mocz do czasu, aż osiągną pożądany smak (po wyjęciu z solanki będą bardzo słone). Co pół godziny wymieniaj wodę na świeżą, sprawdzając smak śledzi. Ostatni raz namocz je w mleku.
Ugotuj na twardo co najmniej 5 jajek – jeśli chcesz, możesz więcej. Kanapki z pastą jajeczno-śledziową smakują wyśmienicie z kawałkiem całego jajka ugotowanego na półtwardo. Jajka do dekoracji gotuj 6-7 minut, a jajka do pasty – 8-10.
Pokrój wstępnie wymoczone i osuszone śledzie. Obierz jajka przeznaczone na pastę i także lekko rozdrobnij.
Umieść jajka i śledzie w wysokim naczyniu. Dodaj majonez, śmietanę i musztardę. Zblenduj na gładką masę. Dopraw ją do smaku solą, pieprzem i odrobiną sproszkowanej papryki.
Obierz i posiekaj drobno cebulę. Wmieszaj w pastę.
Pastę nakładaj na kanapki tuż przed podaniem. Możesz udekorować je ugotowanymi na półtwardo jajkami (obierz także tuż przed podaniem) i świeżą zieleniną.