Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta pasta kanapkowa z papryki urozmaici każde śniadanie czy kolację. Jest niezwykle aromatyczna, lekko pikantna, pełna słonecznego smaku warzyw. Sprawdzi się także jako samodzielny sos czy dip, a nawet jako sposób na zagęszczenie i wzbogacenie innych dań.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1083
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4865
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3401
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1083
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4865
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3401
Składniki
Papryki przekrój na pół i usuń pestki.
Bakłażana pokrój w duże kawałki, cebulę pokrój w kostkę, a czosnek i papryczkę chili drobno posiekaj.
Na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kawałki papryki i bakłażana. Posmaruj je połową oliwy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza przez 20-30 minut, a skórka zbrązowieje. Wyjmij i przykryj warzywa wilgotną ściereczką.
Na patelni rozgrzej pozostałą łyżkę oliwy z oliwek i podsmaż na niej cebulę przez 2-3 minuty, do zeszklenia. Dodaj czosnek i ostrą paprykę. Smaż je przez kolejne 30 sekund, a następnie zdejmij i odstaw na bok.
Z papryk i bakłażanów zdejmij skórkę i przełóż je do głębokiego naczynia, razem z mieszanką cebulową. Zblenduj całość blenderem ręcznym. Alternatywnie możesz przenieść warzywa do blendera kielichowego.
Przenieś mieszankę z powrotem na patelnię i dodaj ocet. Gotuj całość na wolnym ogniu przez kolejne 20-30 minut, do uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.
Pastę kanapkową z papryki przenieś do żaroodpornych, czystych słoików. Szczelnie zamknij i przechowuj w lodówce przez 2 tygodnie.