Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta kanapkowa z tofu jest śmiesznie prosta w przygotowaniu, a w smaku nie ustępuje żadnej mięsnej przystawce. Wszystko przez podpieczenie tego składnika w piekarniku z wędzoną papryką, dzięki czemu całość ma wyrazisty i ciekawy smak. Nie może też zabraknąć ziołowej nuty – szczypiorek i seler są tu obowiązkowe, także by nadać tej paście lekkiej chrupkości. Nie ma znaczenia, czy jesteś na diecie wegańskiej, czy też nie. Posmaruj tą pastą kanapki, a z pewnością nie pożałujesz.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3340
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 86
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 823
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 82
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3340
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 86
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 823
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 82
Składniki
Tofu pokrój w kostkę o boku ok. 2-3 cm. Dokładnie osusz je papierowymi ręcznikami i połóż na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Tofu posyp równomiernie mąką i wędzoną papryką. Skrop olejem i przemieszaj.
Wstaw je do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza i piecz przez ok. 20 minut, potrząsając blachą w połowie.
Wyjmij tofu z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Połowę przenieś od razu do miski, a drugą połowę włóż do robota kuchennego i zblenduj na drobniejsze cząstki. Także przenieś je do miski.
Szczypiorek i seler naciowy drobno posiekaj i dołóż je do tofu. Dopraw wszystko pieprzem, kurkumą i wędzoną papryką, a następnie wymieszaj.
Wlej wegański majonez – jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej, możesz użyć zwykłego. Całość wymieszaj na jednolitą pastę.
Pastę kanapkową z tofu wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Przechowuj ją w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zużyj w ciągu 5 dni.