Klasyczna pasta oliwkowa do chleba to ciekawy dodatek do kanapek i warzyw o ostrym, lekko cierpkim smaku. Wystarczy niewielka ilość, by urozmaicić każde danie. Całość jest też wyjątkowo zdrowa, pełna nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają pozytywnie na układ krążenia, serce czy funkcje poznawcze. Pastę przygotujesz w zaledwie kilka chwil i wystarczy jedynie kilka składników.
Pasta oliwkowa do chleba
Składniki
- 600 g zielonych oliwek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach
- całe oliwki do dekoracji
Składniki
- 600 g zielonych oliwek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach
- całe oliwki do dekoracji

Etapy przygotowania
Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj je przez kilkanaście sekund, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Miksuj tak długo, by uzyskać pożądaną konsystencję – dla nieco większych grudek blenduj krócej. Dla gładszej – dłużej.
Pastę oliwkową do chleba wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Podawaj ją na chlebie, sucharkach, paluszkach chlebowych lub jako dodatek do surowych warzyw. Gotowe kanapki możesz udekorować plasterkami oliwek.
Resztki pasty przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zużyj w ciągu tygodnia. Wyciągnij ją z lodówki na 15 minut przed użyciem, by lekko zmiękła.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Orzechy
- Fistaszki
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 794

Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1593

Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Warzywa
- Kapusta
- Mięso
- Przyprawy
- Kiełbasy
Odsłon: 736
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Ciasta
Odsłon: 10576
Ostatnio komentowane przepisy

Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Orzechy
- Fistaszki
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 794

Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1593

Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Warzywa
- Kapusta
- Mięso
- Przyprawy
- Kiełbasy
Odsłon: 736
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Ciasta
Odsłon: 10576



Składniki
- 600 g zielonych oliwek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach
- całe oliwki do dekoracji
Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj je przez kilkanaście sekund, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Miksuj tak długo, by uzyskać pożądaną konsystencję – dla nieco większych grudek blenduj krócej. Dla gładszej – dłużej.
Pastę oliwkową do chleba wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Podawaj ją na chlebie, sucharkach, paluszkach chlebowych lub jako dodatek do surowych warzyw. Gotowe kanapki możesz udekorować plasterkami oliwek.
Resztki pasty przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zużyj w ciągu tygodnia. Wyciągnij ją z lodówki na 15 minut przed użyciem, by lekko zmiękła.