Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta warzywna na kanapki to bardzo wyraziste połączenie hummusu ze zblendowanymi pomidorami i ziołami, dzięki czemu całość charakteryzuje się śródziemnomorskim, aromatycznym smakiem. Dodatek pasty tahini dodaje nuty słodyczy, a cytryna przełamuje pastę odrobiną kwaskowatości. Danie przygotowuje się bardzo szybko i prosto. Będzie stanowiło idealny dodatek do kanapek, krakersów czy tortilli.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Pomidory umyj i natnij ich skórkę na krzyż. Zanurz je na kilka sekund we wrzątku, a następnie przełóż do zimnej wody.
Obierz pomidory ze skórki. Przekrój je i wyjmij miąższ. Pokrój je na mniejsze kawałki i odciśnij w dłoni nadmiar soku. Przenieś warzywa do miski blendera.
Ciecierzycę odsącz z zalewy i dodaj do pomidorów.
Do blendera dołóż: czosnek, pastę tahini lub sezam, sok z cytryny, natkę pietruszki i przyprawy. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki potraw, dodaj też papryczkę chili bez pestek.
Całość zblenduj kilkukrotnie na gładką pastę. Między miksowaniem ścieraj brzegi naczynia łyżką.
Pastę warzywną na kanapki przenieś do miseczki i podawaj od razu po przygotowaniu, udekorowaną siekaną natką pietruszki.
Przechowuj ją w lodówce, w zamkniętym pojemniku, przez maksymalnie 3 dni.