Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta warzywna na kanapki to bardzo wyraziste połączenie hummusu ze zblendowanymi pomidorami i ziołami, dzięki czemu całość charakteryzuje się śródziemnomorskim, aromatycznym smakiem. Dodatek pasty tahini dodaje nuty słodyczy, a cytryna przełamuje pastę odrobiną kwaskowatości. Danie przygotowuje się bardzo szybko i prosto. Będzie stanowiło idealny dodatek do kanapek, krakersów czy tortilli.
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2328
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 183
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 161
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2328
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 183
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 161
Składniki
Pomidory umyj i natnij ich skórkę na krzyż. Zanurz je na kilka sekund we wrzątku, a następnie przełóż do zimnej wody.
Obierz pomidory ze skórki. Przekrój je i wyjmij miąższ. Pokrój je na mniejsze kawałki i odciśnij w dłoni nadmiar soku. Przenieś warzywa do miski blendera.
Ciecierzycę odsącz z zalewy i dodaj do pomidorów.
Do blendera dołóż: czosnek, pastę tahini lub sezam, sok z cytryny, natkę pietruszki i przyprawy. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki potraw, dodaj też papryczkę chili bez pestek.
Całość zblenduj kilkukrotnie na gładką pastę. Między miksowaniem ścieraj brzegi naczynia łyżką.
Pastę warzywną na kanapki przenieś do miseczki i podawaj od razu po przygotowaniu, udekorowaną siekaną natką pietruszki.
Przechowuj ją w lodówce, w zamkniętym pojemniku, przez maksymalnie 3 dni.