Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta z czarnej fasoli jest ciekawym dodatkiem do kanapek, który z pewnością urozmaici kuchnię wegańską. Całość jest lekko słodka, z charakterystycznym karmelowym posmakiem brązowego cukru. Jeśli jednak wolisz, możesz dać nieco mniej cukru, a w zamian zaostrzyć ją chili czy pieprzem. Ta pasta świetnie sprawdzi się także jako dip do warzywnych przekąsek. Możesz ją spakować w śniadaniówkę i zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły. Dużą zaletą tej potrawy jest prostota i szybkość wykonania. Możesz też decydować o jej konsystencji – jeśli lubisz nieco rzadsze pasty, zwyczajnie skróć czas odparowywania wody i ciesz się swoją ulubioną pastą.
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 110
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 270
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20503
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 110
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 270
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20503
Składniki
Fasolę z puszki razem z płynem przenieś do kielicha blendera. Wlej wodę. Miksuj całość przez ok. 30 sekund do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli lubisz, skróć czas blendowania, pozostawiając całe kawałki fasoli. Masa będzie dość rzadka.
Masę wlej na głęboką patelnię. Dodaj cukier, oliwę z oliwek i sól. Podgrzewaj na małym ogniu do zagotowania.
Cały czas mieszając, odparowuj nadmiar wody przez ok. 3-5 minut. Zeskrobuj resztki z brzegów patelni.
Masa powinna mieć konsystencję bardzo gęstego budyniu i nie powinna spływać z drewnianej łyżki lub szpatułki.
Przenieś pastę z czarnej fasoli do miseczki. Odstaw do momentu osiągnięcia temperatury pokojowej.
Pastę podawaj na świeżym chlebie. Przechowuj ją w lodówce, przykrytą folią spożywczą przez maksymalnie 5 dni.