Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta z nerkowców to wszechstronna i łatwa w przygotowaniu wegańska alternatywa dla tradycyjnych serów i past do smarowania pieczywa. Jej kremowa i lekko ziarnista konsystencja przypomina połączenie sera ricotta i hummusu. Pasta jest świetna jako smarowidło lub dodatek do sosów. Dla wzbogacenia smaku możesz dorzucić dowolne dodatki: posiekany koperek, tymianek, zioła prowansalskie, szczypta curry lub wędzonej papryki.
Składniki
Orzechy wsyp do miski, zalej wodą i zostaw do namoczenia co najmniej na 2 godziny (może być nawet przez całą noc). Namoczone orzechy umieść w kielichu robota kuchennego, dodaj płatki drożdżowe, sok z cytryny, posiekane ząbki czosnku, sól i czarny pieprz. Wykonuj pulsacyjne ruchy, aby rozdrobnić orzechy. Co jakiś czas zdrapuj boki kielicha za pomocą silikonowej szpatułki. Dolej ok. 80 ml wody i ponownie wykonuj pulsacyjne ruchy, aż uzyskasz gładki i gęsty krem. W razie potrzeby dodaj więcej wody.
Spróbuj pastę z nerkowców i ponownie dopraw sokiem z cytryny, solą i czarnym pieprzem – jeśli potrzebujesz. Przed podaniem możesz dorzucić inne, ulubione przyprawy lub posiekane, świeże zioła. Pastę przełóż do hermetycznie zamykanego pojemnika i przechowuj w lodówce.