Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna i zdrowa pasta do pieczywa.
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 316
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2351
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 316
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2351
Składniki
Marchewkę obrać, pokroić w paski i upiec w piekarniku z dodatkiem ząbka czosnku (np. przy okazji przyrządzania pieczonych warzyw). Można również przyrządzić ją na patelni. Soczewicę przepłukać na sicie i ugotować do miękkości w 3/4 szklanki wody (nie solić). W razie potrzeby dolać wody do gotowania. Odparować całą wodę z soczewicy.
Lekko przestudzoną soczewicę, upieczoną marchewkę z czosnkiem, suszone pomidory wraz z łyżką oleju z zalewy, przyprawy oraz sok z cytryny zblendować na gładką masę (ja kończę blendowanie gdy są jeszcze widoczne kawałki suszonych pomidorów ). Ostudzić i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Podawać z razowym chlebkiem, posypane czarnuszką. Można przechowywać w lodówce 3-4 dni. Smacznego!!!