Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna i zdrowa pasta do pieczywa.
Jej kremowość pesto z makaronem.
Odsłon: 35
Taki najlepszy. Polecam.
Odsłon: 1206
Moja rodzinka bardzo lubi placki ziemniaczane , więc często przygotowuję dla...
Odsłon: 259
Pyszny i zdrowy
Odsłon: 66
Kotlety z kalafiora są pyszną i zdrową alternatywą do dań mięsnych. Podane z...
Odsłon: 596
Jej kremowość pesto z makaronem.
Odsłon: 35
Taki najlepszy. Polecam.
Odsłon: 1206
Moja rodzinka bardzo lubi placki ziemniaczane , więc często przygotowuję dla...
Odsłon: 259
Pyszny i zdrowy
Odsłon: 66
Kotlety z kalafiora są pyszną i zdrową alternatywą do dań mięsnych. Podane z...
Odsłon: 596
Składniki
Marchewkę obrać, pokroić w paski i upiec w piekarniku z dodatkiem ząbka czosnku (np. przy okazji przyrządzania pieczonych warzyw). Można również przyrządzić ją na patelni. Soczewicę przepłukać na sicie i ugotować do miękkości w 3/4 szklanki wody (nie solić). W razie potrzeby dolać wody do gotowania. Odparować całą wodę z soczewicy.
Lekko przestudzoną soczewicę, upieczoną marchewkę z czosnkiem, suszone pomidory wraz z łyżką oleju z zalewy, przyprawy oraz sok z cytryny zblendować na gładką masę (ja kończę blendowanie gdy są jeszcze widoczne kawałki suszonych pomidorów ). Ostudzić i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Podawać z razowym chlebkiem, posypane czarnuszką. Można przechowywać w lodówce 3-4 dni. Smacznego!!!