Do góry

Śniadania Przepis na:

Paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 1063

Dodano:

Odsłon: 11838

Na podwieczorek , do barszczu,,,,,

Składniki

  • Na ciasto :
  • drożdże 5 dag
  • mleko 2 % pół szkl.
  • cukier 2 łyżki
  • mąka pszenna 40 dag + do podsypywania
  • sól 1 łyżeczka
  • woda pół szkl.
  • majonez 3 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • Nadzienie :
  • wędliny
  • kawałek gotowanego mięsa np.wołowina
  • cebula 1 duża
  • Olej rzepakowy
  • papryka pieczona
  • kurkuma , pieprz, papryka słodka
  • białko jaja kurzego 1
  • Do posmarowania:
  • żółtko jaja kurzego 1
  • mleko 2 %
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Paszteciki z mięsem

Przygotowanie

  1. Ciasto- robimy rozczyn z drożdży, mleka, cukru.Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, sól,trochę wody, majonez i wyrabiamy ciasto .Na koniec wyrabiania dodajemy masło.Odstawiamy do wyrośnięcia.

  2. Nadzienie - na oleju podsmażamy cebulę , dodajemy wędliny, mięso ,paprykę pieczoną /pokrojoną w kostkę/,dodajemy przyprawy: kurkuma, pieprz,papryka słodka, trochę soli do smaku, i białko,

  3. Z ciasta wycinamy kwadraty , jak kto lubi małe czy większe , i nadziewamy farszem.Na koniec smarujemy rozbełtanym / żółtko + mleko / żóltkiem. Pieczemy 200*C, około 15-20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń